Dnevno.hr pokreće rubriku Vjera na spomendan Ivana Pavla II.

Autor: Dražen Bušić

Za vas smo pripremili pregršt izvrsnih tekstova. Držati ćemo se Vjere ali ćemo beskompromisno udarati po 'kvazipozitivi', lažima koje se lukavo predstavljaju kao istina.

Portal Dnevno.hr pokreće od 22. listopada novu rubriku, Vjera, kao protutežu i protuotrov sveprisutnom medijskom žutilu, sivilu i crnilu. Logičan je to korak za medij koji od samih početaka želi isprovocirati pozitivne promjene u hrvatskome društvu a datum objave prvih tekstova rubrike Vjera sve je samo ne slučajan: 1. svibnja 2011. godine Papa Benedikt XVI. proglasio je svog prethodnika, Ivana Pavla II., blaženim, te odredio njegovim spomendanom datum kada je održao svoju prvu sv. misu kao papa – 22. listopada.

Deklarirali se vi kao katolik ili ne, papu Ivana Pavla II. niste mogli barem malo ne simpatizirati jer bio je dobronamjeran, srdačan, pozitivan. Hrvati mu ne mogu zaboraviti zalaganje na međunarodnoj sceni za neovisnost, kao ni pet pastirskih pohoda od kojih su tri bili Hrvatima u Hrvatskoj i dva u Hrvatima u BiH. U svijetu je promicao međureligijski dijalog i mir, zalagao se za jedinstvo kršćana, promicao 'kulturu života' – poštivanje ljudskog života od trenutka začeća do prirodne smrti.

Uza sve to, nije propuštao priliku osuditi nepravednu raspodjelu dobara. U svojoj prvoj enciklici Redemptor hominis (Otkupitelj čovjeka), dokumentu koji je pretežno vjerske naravi, ali koji sadrži i socijalne elemente, osudio je potrošački mentalitet i preveliku težnju za 'imati' umjesto 'biti'. U istom dokumentu istaknuo je 'primat etike pred tehnikom, primat osobe pred stvarima, uzvišenost duha nad materijom', posebno naglašavajući ljudsku solidarnost.

Ohrabreni primjerom ovog velikog pape, u rubrici Vjera i mi ćemo:

– Isticati pozitivne primjere Bogoljublja i čovjekoljublja

– Promicati međureligijski dijalog i mir

– Zalagati se za jedinstvo kršćana




– Širiti pojam 'kulture života' – poštivanja ljudskog života od trenutka začeća do prirodne smrti

– Osuđivati potrošački mentalitet

– Pozivati na solidarnost




Za vas smo pripremili pregršt izvrsnih tekstova. Držati ćemo se Vjere ali ćemo beskompromisno udarati po 'kvazipozitivi', lažima koje se lukavo predstavljaju kao istina. Pisati ćemo o 'malima' i 'velikima', o njihovim sudbinama koje su Božjim čudom krenule u pozitivnom smjeru ili će u istom tek krenuti kad netko, prije nego utone u san, pomogne svome bližnjemu. Vijesti, komentare i eseje za vas u rubrici Vjera pripremaju, uređuju i pišu: Karlo, Antonija, Marija, Saša, Darko, Hrvoje, Dražen i… Vi! Ukoliko imate dobru priču, svjedočenje ili prijedlog, javite nam se, rado ćemo objavi sve što je Bogu na slavu a ljudima na vremenitu korist i vječno spasenje.

Ivane Pavle II, moli za nas.

Dražen Bušić, urednik rubrike Vjera

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.