Wikimedia Commons

Danas štujemo svetog Cainneacha

Autor: dnevno.hr

Poveo je kršćansku vojsku i uništio poganske druide na njihovu posljednjem uporištu

Sveti Cainneach iz Aghaboea, poznat je još i kao Cainnech, Canice, Kenneth, Kenny ili Canicus. Ovaj irski svetac bio je utemeljitelj opatije, svećenik i misionar koji je tijekom ranog srednjeg vijeka propovijedao Kristov nauk diljem Irske, kao i Piktima u Škotskoj, a poznat je i po svojim komentarima evanđelja.

Wikimedia Commons

Većina toga što znamo o njemu, potječe iz narodne predaje. Proglašen je jednim od “Dvanaestorice apostola Irske”, kako se zovu rani irski kršćanski propovjednici, učenici svetog Finniana. Usporedno s propašću druidske poganske tradicije, proučavanje latinske i kršćanske teorije procvalo je po samostanima diljem otoka. Sveti Cainneach, opisan kao “čovjek vrline, silna znanja i rječitosti”, većinom je boravio na području današnje grofovije Laois u središnjoj Irskoj. Godine 597. poveo je kršćanske snage u obližnji gradić Kilkenny s namjerom da unište jedno od posljednjih uporišta drevne druidske duhovnosti. Posljednji veledruid je pobjegao, ali Kristova je vojska na koncu pobijedila.

Na mjestu veličanstvene pobjede Cainneach podigao je samostan. U 13. stoljeću na tom će mjestu biti sagrađena katedrala koja nosi njegovo ime te koja je do danas ostala najpreponatljivija građevina u Kilkennyju.

Po predaji, umro je 599. godine u 85. godini. Katolici i anglikanci štuju ga 11. listopada, a pravoslavci 1. ili 14. kolovoza.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.