vatican.va

Benedikt XVI. na općoj skupštini s predstavnicima Interpola

Autor: Marija Stipić

Kako bi se borili protiv kriminala Papa je pozvao na hrabru i temeljitu analizu skrivenih motiva te preuzimanje odgovornosti svih onih koji mogu utjecati na ovu situaciju, počevši od obitelji i škola, vjerskih institucija, sredstava komunikacije i svakog pojedinog građanina.

Svrha i cilj prevladavanja nasilja koje prijeti izgradnji svijeta temeljenom na pravdi i miru poziva na odgovornost društvo u cjelini. S ovim uvjerenjem Benedikt XVI. obratio se na audijenciji u petak, 9. studenog 2012. godine, predstavnicima Interpola – organizacije sastavljene od policijskih snaga iz 190 zemalja svijeta koji su prisustvovali 81. općoj skupštini Interpola koja se održala prošli tjedan u Rimu.

Briga koja je ponukala Papu je razvoj kriminalnog nasilja koje, u naše doba, izaziva patnju cijeloj globalnoj obitelj. Ono se manifestira kroz različite načine i poprima nove oblike, promiče kulturu razvoja opasne pojave koja predstavlja veliku destabilizirajuću prijetnju društvu i s vremenom poprima razmjere koji ugrožavaju prevlast države, istaknuo je Papa.

Zbog takvog stanja, Crkva i Sveta Stolica žele ohrabriti i potaknuti sve one koji pomažu u borbi protiv pošasti nasilja i kriminala. Kako naš svijet sve više i više nalikuje na globalno selo, Papa je podsjetio na najteže oblike kriminalnih aktivnosti a to su prije svega terorizam, kao jedan od najbrutalnijih oblika nasilja, te organizirani kriminal koji se širi i prodire u sva područja. Na popisu su svakako i trgovina ljudima, drogom, oružjem, krijumčarenje robom pa čak i lijekovima namijenjenim siromašnim zemljama, koji umjesto da liječe ubijaju.

Kako bi se borili protiv kriminala Papa je pozvao na hrabru i temeljitu analizu skrivenih motiva te preuzimanje odgovornosti svih onih koji mogu utjecati na ovu situaciju, počevši od obitelji i škola, vjerskih institucija, sredstava komunikacije i svakog pojedinog građanina. Svatko, zaključio je, ima svoju posebnu odgovornost u izgradnji budućnosti, pravde i mira.

Izvor: internetski portal L'Osservatore Romano, članak „Responding to the global struggle against violence“

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.