fbpx

ISUS POTRESAO NEW YORK Neuništiva slika čuda zahvatila je milijune ljudi

Autor: Vjera

Slika koju su mnogi pokušali ali nisu uspjeli uništiti pojavila se u srcu New Yorka

Usred najnaseljenijeg grada u Sjedinjenim Državama dogodila se procesija koja je potresla srca vjernika: ‘Gospodar čuda’ je 17. listopada obišao New York. Peruanska zajednica zajedno s mnogim drugim vjernicima nosila je kroz 5. aveniju repliku neuništivog lika Gospodara čuda ( Señor de los Milagros) nakon kardinala Timothyja Dolana i peruanskog mons. Guillerma Corneja koji koncelebrirao prigodnom misom za tu prigodu . Članovi Bratstva Gospodara čuda u New Yorku pronijeli su sliku ulicama Manhattana, dok su pjevači i žene s tamjanom stvarali atmosferu pogodnu za štovanje.

Dok su vjernici hodali u procesiji, nastupili su plesači i zasvirale tradicionalne pjesme u slavu ‘Gospodara čuda’. Procesija je trajala pet sati. Završeno je u crkvi Presvetog Srca Isusova.

Neuništiva slika Isusa

Slika gospodara čuda nije toliko poznata izvan Južne Amerike, ali ona je zaista velika stvar za peruanske katolike i svake godine nadahnjuje jednu od najvećih vjerskih procesija na svijetu. Ovo je njegova nevjerojatna, natprirodna priča.

Sve počinje oko 1651. godine u predgrađu Lime, najvažnijeg grada u Peruu. Afrički rob naslikao je na zidu sliku Isusa na križu, s Blaženom Djevicom Marijom i Marijom Magdalenom. Ne zna se puno više o umjetniku: neki izvori kažu da se zvao Benito ili Pedro Dalcon, ali nitko ne zna sa sigurnošću.

Zatim, samo nekoliko godina kasnije, 1655., dogodila se katastrofa: veliki potres pogodio je grad. Poginule su tisuće ljudi, a čitavi dijelovi grada su sravnjeni s zemljom. Ipak, postojala je jedna vrlo značajna iznimka: mali zid na kojem je bila slika postao je dio jedne od rijetkih zgrada koja je ostala potpuno netaknuta.

Godine 1670. jedan istaknuti stanovnik grada bio je smrtno bolestan s nekom vrstom problema s mozgom. Očajnički tražeći pomoć, posjetio je sliku u vjeri i, čudom, ozdravio!

Glas se brzo proširio o čudu, a slika je postala mjesto hodočašća. Ogromne su se mase počele okupljati da vide sliku – a vlasti su se počele brinuti. Zabrinuti da slika izaziva preveliku pometnju, lokalni je vladar naredio da se slika zataška.
I tada su stvari postale stvarno čudne.

Poslan je slikar da je ostruže sa zida. Počeo se uspinjati svojim ljestvama, ali odjednom ga je obuzela jeza i drhtavica. Spustio se i ljudi u blizini su mu pomogli da se smiri. Ponovno se pokušao popeti, ali je imao isti problem. On fizički nije mogao uništiti sliku.

Druga osoba je poslana uništiti sliku, ali je odbila obaviti posao kad joj se približila. Očito je vidio nešto na slici što mu je promijenilo mišljenje, ali nije htio objasniti.

Izgubivši strpljenje za ono što je trebao biti lak zadatak, vladar je poslao treću osobu – ovaj put, obučenog vojnika. Kad je vojnik prišao slici, slika se nadnaravno promijenila pred njegovim očima. Kasnije je rekao da je počelo blistati i postala je ljepša. Zbog toga je nije uspio uništiti.
Okupljeni su zahtijevali da prestanu pokušavati uništiti svetu sliku, a lokalni je vladar konačno popustio. Dopustio je da slika ostane i ovlastio da se uz nju služi misa. Od tada su se slici pripisivala mnoga druga čuda, pa otuda i njezino ime.

Godine 1687. još jedan veliki potres pogodio je Limu. Opet je sveta slika preživjela. Pobožnost prema slici uvelike se povećala pa je netko odlučio održati povorku sa slikom. No, budući da je bilo nepraktično obraditi zid na kojem je slika bila, netko je napravio kopiju na platnu, koja je umjesto toga korištena.

Do danas možete posjetiti izvornu sliku na zidu u svetištu Las Nazarenas u Limi, a kopija na platnu i dalje se koristi u procesiji svake jeseni. Sa stotinama tisuća sudionika, to je jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu svake godine.

Ovako je to izgledalo u srcu New Yorka

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.