fbpx

Istina o uspjehu Paula Coelha: Potpisao ugovor s đavlom da postane slavni pisac..

Autor: Vjera

Poznati pisac i njegova , sotonizmom nadahnuta djela komentirao je svojevremeno fra Josip Blažević...

Fra Josip Blažević izvrstan poznavatelj okultizma i new agea za mjesečnik Veritas svjevremeno je napisao osvrt o poznatom i nadasve slavnom piscu Paula Coelhoa čije citate i danas možemo čitati na svakom koraku:

Pisac je proučavao brojna alkemičarska djela i pohodio razne alkemičare u potrazi za ‘Velikim Djelom’. Na tom putu – sâm priznaje – upadao je i u ‘močvarno područje magije’. Okultne ideje prepoznatljive su u mnogim njegovim djelima. U pravilniku za ratnike svjetlosti, Coelho piše: ‘Ratnik svjetlosti pridržava se glavne pouke iz Yi Yinga…’, a poznato je da spomenuta knjiga sadrži kineska umijeća gatanja. Piramide, kristali, intuicija, iscjeliteljstva, razgovori s anđelima… omiljeni su Coelhovi elementi, rasuti po svim njegovim romanima. Ne mali prostor pridaje šamanskoj tehnici ‘astralne projekcije’, odnosno susretima ‘u zrakopraznom prostoru, sa svim onim bićima što lebde u drugim dimenzijama’. U ‘Alkemičaru’ pastir (bivši sjemeništarac) Santiago u ime slobode napušta sjemenište, a kasnije se baš nje lišava tražeći nečije vodstvo. Ako taj ‘Netko’ nije Bog (koga se Santiago lišio), onda su to bogovi/demoni. Tako se i Santiago, kao i mnoštvo izgubljenih ljudi današnjice, obraća vračari, koju imenuje kao ženu ‘koja zna tumačiti snove’. Zatim, vještica imenom Brida igra značajnu ulogu i u Coelhovom djelu ‘Na obalu rijeke Piedre…’, a njoj je posvetio i cijelo jedno istoimeno djelo.”

Njegov biograf Fernando Morais u knjizi O mago piše za Coelhov život: ‘Ima tu svega. Nasilja, seksa, religije, rock ‘n rolla, sotonizma. Doživio je toliko luđačkih iskustava da čovjek ne može vjerovati. ‘ Morais u biografiji spominje brojne Coelhove ljubavne veze od kojih tri homoseksualne. Detaljno opisuje kako je, u razdoblju kad je bio pod utjecajem sotonizma za vrijeme ’70-ih, prakticirao žrtvovanja životinja i sklopio ugovor s đavolom kako bi postao slavni pisac. Ugovor je, navodno, kasnije poništio.


Ako za Coelha kažemo da je new-ageovac nećemo pogriješiti. Ako pak kažemo da je sotonist, opet nećemo pogriješiti čak i ako je stanoviti ugovor poništio. Pametnima, koji razmišljaju o tome da posegnu za nekom od knjiga ovog ‘katoličkog’ pisca, sasvim dosta.

Pa ipak, Coelha treba žaliti, a ako ste kršćanin koji vjeruje u snagu molitve nećete pogriješiti ako se pomolite za njega. Naime, kao dječak doživio je brojne traume od toga da ga je otac najprije smjestio na prisilno školovanje u neki internat a kasnije u psihijatrijsku bolnicu gdje je bio tretiran sedativima i elektrošokovima.

Kako reče za njega njegov biograf Morais: ‘Ima tu svega…’

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.