fbpx
Screenshot/Youtube

Indijka proglašena blaženicom: Dok su je 54 puta ubadali nožem, zazivala je ime Isusovo!

Autor: IKA

 Štitila je siromašne od nepravde onih koji su prijevarom prisvajali zemlju, a male zemljoposjednike konkretnim je inicijativama nastojala odvratiti od samoubojstva i od potpune bijede

U Indiji je blaženom proglašena mučenica s. Rani Maria koja je ubijena 1995. jer se ‘žedna pravednosti’ posvetila pomaganju ratarima i ženama na selu što mnogima nije odgovaralo.

U Indoreu u Indiji blaženom je proglašena s. Rani Maria, ubijena 25. veljače 1995. Obred proglašenja predvodio je jučer Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih i blaženih. Kako javlja Radio Vatikan, Papa je 23. ožujka priznao mučeništvo, otvarajući tako put za beatifikaciju.

S. Rani rođena je 1954. kao Mariam Vattalil. Bila je redovnica Družbe franjevačkih klarisa misionarki. U svojoj propovijedi kardinal Amato je istaknuo da je s. Rani bila gladna i žedna pravednosti. Zbog toga je ubijena 1995. godine. Ubojica joj je zadao 54 uboda nožem. Ona je čitavo vrijeme zazivala Isusovo ime.


Zadnje dvije godine radila je u indijskoj saveznoj državi Madhya Pradeshu, posvećujući se ratarima i ženama na selu. Dok je autobusom putovala, bila je primorana sići, te ju je, pred očima putnika, ubojica izbo nožem. To je bila sudbina one koja se u preobrazbi seoske Indije pokušavala suprotstaviti zakonu jačega. Neumoran rad bl. Rani Marie počeo je smetati mnogima. Štitila je siromašne od nepravde onih koji su prijevarom prisvajali zemlju.

Nastojala je odvratiti male zemljoposjednike od samoubojstva i od potpune bijede i to konkretnim inicijativama. Njezina je smrt imala snažan odjek te su nakon sprovoda održane javne manifestacije, uz sudjelovanje tisuća ljudi različitih religija, a sve državne ustanove bile su zatvorene u znak žalosti, podsjetio je pročelnik Zbora za proglašenje svetih i blaženih.

Znakovita je promjena do koje je došlo nakon ubojstva. Njezin ubojica Samandar Singh u zatvoru se pokajao i potpuno promijenio, što je svoj vrhunac imalo 2002. u pomirbenom zagrljaju s njezinom sestrom redovnicom Selmy Paul. Izdržao je kaznu i to zahvaljujući obitelji žrtve koja se zauzela za njegovo puštanje na slobodu.

Sestra Selmy je nedavno za agenciju Asia News rekla da Singh danas živi 30-ak kilometara od samostana i često je posjećuje. A svake godine na obljetnicu preminuća bl. Rani odlazi na njezin grob i sestrama daruje svoju pšenicu kao simbol obnovljenog života.

Za Katoličku crkvu u Indiji žrtva s. Rani – u tom kraju Madhya Pradeshu, jednoj od tvrđava hinduističkoga integralizma – znači bez sumnje blagoslov. Brojni misionari u njoj pronalaze nadahnuće i zaštitu za svoj teški posao u svrhu dobra, rekao je kardial Amato koji je na kraju istaknuo da su mučenici oduvijek činili zemlju plodnom za naraštaje novih kršćana.
Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.