fbpx
foto: swietyjozef.kalisz.pl

‘IDITE K JOSIPU’: Slika u jednom od najstarijih svetišta sv. Josipa na svijetu uzrok je brojnih čudesa koja traju do danas

Autor: Vjera

Poljsko svetište, jedno od najstarijih svjetskih svetišta posvećeno Isusovu zemaljskom ocu, usko je povezano i s čudom koje se dogodilo u koncentracijskom logoru Dachau.

Sveta Terezija Avilska je govorila da, dok su sveci imali moć pomoći Božjem narodu u određenim kategorijama stvari, sveti Josip je imao jedinstvenu moć intervenirati u svim najrazličitijim životnim poteškoćama.

To je iskustvo bezbrojnih hodočasnika koji su molili njegov zagovor u Kaliszu, gdje se nalazi jedno od najstarijih i najvažnijih središta pobožnosti svetom Josipu u svijetu.


Smješten u središnjoj Poljskoj, Kalisz je jedan od najstarijih gradova u zemlji i jedna od njezine dvije povijesne prijestolnice, uz Poznan.

Unutar kasnobarokne crkve i njenog impozantnog bijelog tornja, smještenog u središtu grada, nalazi se tajanstvena slika Svete Obitelji koja privlači milijune ljudi od 18. stoljeća.

Jedne noći početkom 1670-ih, stariji gospodin po imenu Stobienia, koji je patio od teške bolesti koja ga je paralizirala, obratio se svetom Josipu da prekine njegovu patnju i izmoli mu milost dobre smrti.

Sljedeće noći u snu mu se ukazao zaručnik Djevice Marije, obećavši mu ozdravljenje ako naruči izradu slike Svete Obitelji s tekstom “Idi Josipu” i ponudi je kolegijalnoj crkvi u Kaliszu.

Stobienia je ovo djelo, s detaljima koje je propisao sv. Josip, povjerio nepoznatom nizozemskom slikaru Rubensove škole.

Kad je primio sliku koju je naručio, starac ju je poljubio na najpobožniji način i odmah povratio svoje noge i zdravlje.
Ubrzo nakon postavljanja slike u Kaliszu, milosti su počele bujati, a prvi se njome okoristio stanoviti Stanislaw Bartochowski, 1673. godine.

“Sljedećih godina zabilježeno je oko 600 milosti i čuda”, rekao je za Register otac Jacek Plota, čuvar svetišta, pokazujući reprint arhivske knjige iz 18. stoljeća.

Obilje prijavljenih čudesa…>>>više na vjera.hr
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.