Hrvatsko katoličko liječničko društvo o prizivu savjesti

Autor: IKA/BITNO.NET

Potaknuti nedavnim stvaranjem novih “slučajeva” u zdravstvenoj djelatnosti, a vezanih uz priziv savjesti i odbijanje propisivanja tablete za “dan poslije” u Splitu i odbijanje izdavanja kontracepcijske pilule u Dugom Ratu, HKLD izražava žaljenje i prosvjeduje zbog medijske zlouporabe slučajeva koji u vrijeme burnih društvenih previranja i puno važnijih tema u Republici Hrvatskoj to i nisu.

“Prema našim spoznajama u "slučajevima" u kojima su sudjelovale Katarina Dvornik, dr. med. specijalizantica ginekologije DZ Splitsko-dalmatinske županije te Ana Dukić, magistra farmacije, vlasnica ljekarne u Dugom Ratu priziv savjesti nije uzrokovao trajne posljedice za zdravlje niti ugrozio život pacijenata. Smatramo kako su u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima postupile ispravno i pružamo im punu potporu”, stoji u izjavi HKLD koju je potpisao predsjednik HKLD Franjo Turalija.

U izjavi se podsjeća da u zakonu o liječništvu Repubike Hrvatske, među ostalim piše: “Radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik se ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke”. A prema Kodeksu medicinske etike i deontologije “liječnik ima pravo na priziv savjesti, ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta”.

Autor:IKA/BITNO.NET
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.