foto: wikimedia

Golemo euharistijsko čudo zbog kojeg se Papa smrznuo! Krv iz hostije kapala preko ruku svećnika do oltara

Autor: Vjera

Redovnica iz Belgije imala je viziju te je potaknula Papu na ustanovljenje blagdana Tijelova, no s obzirom na sve lažne optužbe koje su joj smještali u ono vrijeme, potvrdu da treba poslušati redovnicu Julijanu, Papa je dobio i izravno od Gospodina preko Euharistijskog čuda.

Naime, godine 1263. njemački svećenik, Petar iz Praga, zaustavio se u Bolseni dok je hodočastio u Rim. Opisuju ga kao pobožnog svećenika, ali kojemu je bilo teško povjerovati da je Krist stvarno prisutan u posvećenoj Hostiji.

Dok je slavio svetu misu nad grobom svete Kristine (koji se nalazi u crkvi nazvanoj po ovoj mučenici), jedva je izgovorio riječi posvete kad je iz posvećene hostije počela curiti krv i curiti mu preko ruku na oltar i korporal, tkaninu koja ga prekriva.

Svećenik se odmah zbunio. Najprije je pokušao sakriti krv, ali je onda prekinuo misu i tražio da ga odvedu u susjedni grad Orvieto, grad u kojem je tada boravio papa Urban IV.

Papa je saslušao svećenikov izvještaj i odriješio ga. Zatim je poslao izaslanike u hitnu istragu. Kad su sve činjenice utvrđene, naredio je biskupu biskupije da donese u Orvieto hostiju i laneno platno s mrljama krvi.

Uz nazočne nadbiskupe, kardinale i druge crkvene velikodostojnike, Papa je dočekao procesiju i, uz veliku pompu, dao postaviti relikvije u katedralu. Laneni kapral s mrljama krvi još uvijek je s poštovanjem pohranjen i izložen u katedrali u Orvietu.

Godinu dana nakon čuda, u kolovozu 1264., papa Urban IV. uveo je svečev sastav i papinskom bulom ustanovio blagdan Tijelova.




Nakon posjeta katedrali u Orvietu, mnogi hodočasnici i turisti putuju do crkve Svete Kristine u Bolseni kako bi sami vidjeli mjesto gdje se dogodilo čudo.

Iz sjevernog ulaza crkve može se ući u kapelu čuda, gdje su mrlje na popločanom podu nastale krvlju iz čudotvorne hostije. Oltar čuda, koji je nadvišen baldahinom iz 9. stoljeća, danas se nalazi u špilji sv. Kristine.

U blizini je ležeći kip ove svetice.




U kolovozu 1964., na 700. obljetnicu ustanovljenja svetkovine Tijelova, papa Pavao VI. slavio je svetu misu na oltaru gdje se u zlatnom svetištu u katedrali u Orvietu čuva sveti korporal.

Dvanaest godina kasnije isti je papa posjetio Bolsenu i odande putem televizije govorio na 41. međunarodnom euharistijskom kongresu, koji je tada zaključio svoje aktivnosti u Philadelphiji. Tijekom svog obraćanja papa Pavao Vl je govorio o Euharistiji kao o “… velikom i neiscrpnom otajstvu za sve ljude svijeta.”

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.