fbpx
foto: wikimedia

Golema čuda Male Terezije šire se svijetom: Djevojčica ozdravila od sljepoće nakon što ju je vidjela pored kreveta, ali to je tek početak

Autor: Vjera

“Ovlašću Gospodina našega Isusa Krista (…), proglašavamo blaženu Tereziju od Djeteta Isusa svetom”. Žena od milja poznata kao “Mala Terezija “, koju je 17. svibnja 1925. proglasio svetom papa Pio XI., pridružuje se tako dugom nizu svetaca. 2023. obilježava se i 150. obljetnica rođenja i 100. obljetnica proglašenja blaženom mlade karmelićanke.

Tim povodom započinje jubilarna godina koju je u nedjelju 8. siječnja otvorio biskup Bayeuxa i Lisieuxa Jacques Habert.

U Francuskoj i cijelom svijetu svetu Tereziju časte i zahvaljuju za njezin stalni zagovor, a često i za čuda koja je činila, poput “kiše ruža” koju je obećala prije odlaska u Očev dom. Postoje mnoga svjedočanstva o čudima, ali samo su neka od njih učinila Tereziju svetom u očima Katoličke crkve. Koja?


Ozdravljenje četverogodišnje djevojčice

Ovo je čudo koje je dovelo do otvaranja procesa beatifikacije. Bio je 26. svibnja 1908. kada je četverogodišnja djevojčica Reine Fauquet sa svojom obitelji otišla na grob male Terezije. Bolovala je od sljepoće koju su liječnici smatrali neizlječivom, no nakon povratka s hodočašća progledala je.

“Starija sestra Marie”, napisale su karmelićanke, “objasnila je da je ujutro 26. svibnja vidjela djevojčicu kako se iznenada smirila nakon jakog napadaja boli; zatim je nešto pogledala i nasmiješila se, prije nego što je mirno zaspala”. Djevojčica je tada objasnila Marie, a kasnije i svojoj majci i karmelićankama iz Lisieuxa: “Vidjela sam malu Tereziju ondje, vrlo blizu mog kreveta. Uzela me za ruku i >>>>više na vjera.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.