Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GLASNOGOVORNIK NBK: ’Ne dolazak na mise je smrtni grijeh’, ’Misa putem medija nije misa, no izvanredna je situacija’

Autor:

Glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić, gostovao je na N1 gdje se osvrnuo na nove epidemiološke mjere i prvi dan zabrane vjerskih okupljanja na kojima po novom ne smije prisustvovati više od 25 osoba.

“Odluka nas je zatekla, danas je prvi dan, uzdamo se da će sve biti kako treba”, rekao je pa dodao: “Pokušava se naći načina da se sve poštuje. Mnogi žele aktivirati dodatne dvorane koje se nalaze uz crkvu, uvode se mise u subotu i povećani broj misa u nedjelju. Nitko nije sretan s restriktivnim mjerama. Vjernicima je misa jako važna, pogotovo danas u vrijeme došašća i sve nam ovo teško pada, ali treba razumjeti kontekst, da ljudski životi ovise o osobnoj odgovornosti”.

Istaknuo je i kako nema preporuka na državnom nivou.

“Nije crkva donijela mjeru nego stručnjaci epidemiolozi i Stožer. To treba poštivati. Nije jednostavno kako to provesti, ne postoje smjernice na razni Hrvatske biskupske konferencije nego svaki biskup za svoje područje donosi preporuke. Neki svećenici dopuštaju više misa nedjeljom”, ističe.

Komentirao je i blagoslove obitelji.
“Neki biskupi su do daljnjeg odgodili blagoslov obitelji dok je nekim ostavljeno da procijene sami na terenu. Imamo mnoge ljude, stare i usamljene, kojim je svećenik dolazio, i to treba omogućiti uz poštovanje epidemioloških mjera”, rekao je.

Prema njegovu iskustvu, vjernici se pridržavaju mjera.

“Nakon donošenja mjera u mojoj župi svi su došli s maskom, držalo se mjera, nije bilo davanja mira… I u ovoj situaciji će vjernici biti odgovorni, a župnici poštovati mjere. Nikad misa putem medija ne može biti prava misa. No nalazimo se u izvanrednoj situaciji. Već je i dosad manji broj vjernika dolazio na mise”, govori pa dodaje kako je ne sudjelovanje na misi nedjeljom smrtni grijeh.
“Ne sudjelovati na misi nedjeljom je smrtni grijeh, ali svećenici su već rekli da neće biti smrtni grijeh onima koji ne budu danas mogli ići na misu. Nadamo se da će ove mjere potrajati zaista do 21. prosinca samo”, nada se.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.