fbpx
Foto: Wikimedia Commons

Filmski redatelj i ateist kojem je Torinsko platno okrenulo život: ‘Samo ga trebate gledati, govorit će vam’

Autor: Vjera

Kad je prvi put vidio sliku Torinskog platna nije uopće znao za postojanje platna a onda ga je platno potpuno osvojilo i preokrenulo mu život

David Rolfe danas je jedan od vodećih britanskih stručnjaka za Torinsko platno. On je također jedan od najentuzijastičnijih zagovornika autentičnosti Platna. Ta tajanstvena tkanina nije samo postala dio njegova života: ona ga je i promijenila.

Godine 1976. Rolfe je radio kao nezavisni redatelj dokumentarnih filmova u Londonu. Pozvao je filmske prijedloge, a onda se našao zatrpan odgovorima. Bili su “uglavnom”, kaže on, “vrlo neinspirativni”. Međutim, nakon što je poslao podneske, osjećao se dužnim pregledati korespondenciju koju je primao.

Jedne ljetne večeri u svom uredu s pogledom na krovove Sohoa, londonske četvrti koja je središte britanske filmske industrije, sjeća se kako je opet posegnuo za hrpom podnesaka. Kad je podigao snop papira, slika je ispala.


Slika je bila fotografski negativ lica na Torinskom platnu. “Nikad ga prije nisam vidio niti sam čak znao za postojanje Torinskog platna”, kaže. Zatim je primijetio da postoji dodatna slika. Bilo je to tijelo koje se nalazi s obje strane pokrova.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.