ELVIS DUSPARA: ‘Ako vas svijet voli nešto nije u redu u vašem odnosu s Isusom’

Autor: Zrinka Kasapić

Bili smo na promociji nove knjige Elvisa Duspare - BUDI, OPOMINJI, TJEŠI!

‘Elvisa Dusparu ne moraš voljeti, a još manje u svemu se s njim slagati, ali svakako ga vrijedi čitati i pročitati. On je kao propuh nakon razbijena prozora, uporan kao automatska budilica, koja te budi dok te ne probudi, koja te izaziva na raspravu i duhovni megdan’ rekao je o Elvisu Duspari njegov prijatelj Mate Krajina na promociji nove Dusparine knjige – Budi, opominji, tješi koja se održala u srijedu na Kaptolu u suradnji s udrugom – Udovice Domovinskog rata.

duspara3

Sad bih vam trebala ispričati kako je tamo bilo i o čemu se sve pričalo. E pa s obzirom da je Duspara izuzetno pozitivan i smiješan lik bilo je upravo tako. Smijeh od početka do kraja, tako da su i oni koji ga ne poznaju i koji misle da je on neki ‘mrki’ fundamentalist morali promijeniti svoje mišljenje. On nije mrk – uopće, ali fundamentalist je. To je sam za sebe rekao i obrazložio rekavši da – ‘što je kršćanin bez fundamenta? Fundament je čvrst temelj na kojemu on gradi svoje stavove pa je tako oznaka ‘fundamentalist’ za njega pozitivna, čak i poželjna. ‘Hoćete li svoju kuću izgraditi na pijesku ili na čvrstim temeljima’ upitao je Duspara koji je dodao da je jedini temelj njegova stvaralaštva isključivo i samo Sveto Pismo. Elvis Duspara intrigira hrvatsku katoličku javnost upravo zbog ovog djela – OPOMINJI koji je i sastavni dio naslova njegove nove knjige. Jer u tom djelu opominji Duspara se vrlo često na sebi svojstven način ‘obračunava’ i sa svećenicima, biskupima te vrhom Katoličke crkve. Međutim sada je rekao: ‘Svećenici su sveti ljudi, što bi mi bez njih? Kakvi jesu da jesu, tko bi nas ispovijedao, vodio? – oni su svetci u ljudskom tijelu, mogu pogriješiti, međutim problem je u nama laicima, koji šutimo, koji se ne usudimo govoriti, nama kojima je svejedno, koji ne razmišljamo, ne upozoravamo i sve gutamo kao apsolutnu istinu. ‘Za mene je apsolutna istina Isus Krist a sve dugo može biti i pogreška. Nije Isus bezveze rekao – sve provjeravajte’ kazao je nasmijani Duspara i dodao: ‘I mene provjeravajte, moje tekstove provjeravajte i ja sam čovjek, grešan čovjek, nemojte od ljudi raditi bogove.’ ‘Ja mrzim kada me hvale. Ne želim da me svijet hvali, jer kad vas svijet hvali znajte da nešto nije uredu u vašem odnosu s Isusom. Pazite se toga da vas ljubi svijet ali i da vi ljubite svijet, jer ako vas svijet ljubi nešto nije dobro. Isus je jasno rekao da će one koji ljube Krista svijet mrziti, progoniti tako da ja više volim kritike nego hvale, iako mi griješno tijelo žudi za hvalom’ – zaintrigrirao je okupljenu javnost još jednom Duspara koji je još nadodao da je sve tekstove koji su ispisani u knjizi ‘Opominji, budi, tješi’  činio iz ljubavi prema čovjeku ali i iz straha od Boga’. ‘Ja se svoga Boga bojim. Ja se bojim toga da me jedan dan ne pita zašto si šutio, zašto nisi upozorio ako sam ti dao da vidiš ali i ako sam ti u Pismu rekao da opominješ, budiš i tješiš? – dodao je.

‘Nakon svake rasprave s njim izađem nasmijan i kao u čudu vrtim glavom… ima nešto u toj duši – ima, ima…’ kazao je za Dusparu njegov prijatelj s kojim se itekako slažemo. Duspara je osebujan lik baš kao i njegovi tekstovi i knjige koje zaista tjeraju na preispitivanje, na razmišljanje ali i na ispit savijesti.

Njegova prva autobiografska knjiga – ‘Nanovo rođen’ doživjela je veliki uspjeh. Riječ je o mističnom, neobičnom svjedočanstvu jednog ‘običnog’ katolika koji je na putu da ‘sruši Sveto Pismo’ i nakon smrti djeteta isto oživio, koji je toliko zavolio Isusa Krista da ta njegova ljubav inspirira i one koji ga vole kao i one koji ga ne razumiju – još …

Knjiga ‘Opominji, budi, tješi’ također će probuditi duhovni svijet ali i uspavanu katoličku javnost, u to ni malo ne sumnjam a kupiti je možete na svim kioscima Tiska od 26. sjećanja.

12371112_861664467266301_6099442883492202681_o




Autor:Zrinka Kasapić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.