wikipedia

Židov se želio ubiti, pa mu se obratio sam Bog i rekao mu ovo

Autor: Vjera

Ono što je srcem poželio odmah je i dobio

Kad nešto iz srca doista poželimo i s tim priđemo Gospodinu u molitvi, on će nam uvijek odgovoriti, a to pokazuje i čudesna priča o trenutnom obraćenju židova na katoličku vjeru. Njegovo se obraćenje smatra jednim od najfascinantnijih trenutnih obraćenja Židova u 20. stoljeću.

Pobožni su ga ga Židovi odgajali

Charlie Rich rođen je u pobožnoj židovskoj obitelji u malom selu u Mađarskoj. Njegova je majka bila vrlo pobožna i duhovna žena; Potjecala je iz hasidske obitelji poznate po pomaganju siromašnih i siromašnih. Kad je Charlie još bio dojenče, otac je otputovao u Sjedinjene Države kako bi uzdržavao obitelj. Tako su ga njegova majka i pobožni celibatni Židovi odgojili kako bi imao vremena proučavati Sveto pismo. Oni su Charlieja naučili čitati i pisati na jidišu, koristeći prvih pet knjiga Starog zavjeta. Još kao dječak Charlie je svako jutro rano ujutro odlazio na molitvu u sinagogu. Godinama kasnije podsjetio je da mu je ova molitva bila izvor velike radosti. Tada je osjetio Božju blizinu i ljubav. Volio je biti u tišini i samoći u njedrima prirode, u prekrasnim mađarskim šumama.

U New Yorku postao ateist

Kad je Charlie imao 10 godina, njegov je otac prikupio dovoljno novca i doveo cijelu obitelj u New York. U ovom potpuno novom okruženju dječak je izgubio vjeru iz djetinjstva i postao ateist. Presudni utjecaj na Charliejevu promjenu mišljenja imao je njegov učitelj, koji je bio agnostik. Međutim, gubitak vjere u postojanje Boga nije uništio snažnu želju mladića da sazna istinu. Charlie ju je ustrajno tražio, čitajući satima na kraju svakakve knjige u lokalnoj knjižnici. Kad su mu bile trideset i tri godine, pročitao je gotovo sva najvažnija književna djela, kao i knjige najvećih kršćanskih autora poput: Augustin, sv. Toma Akvinski, sv. Bernard, sv. Katarine Sijenske, sv. Terezije Avilske i Bl. Novi čovjek. Bio je fasciniran njima. Međutim, bilo mu je teško povjerovati da je Isus Krist Bog. Zbog nedostatka vjere u postojanje Boga Charlie se osjećao sve praznije u svom srcu i nije vidio smisao života. Došao je dan kada je Charlie pao u očaj. Bila je to za njega užasna duhovna patnja. Tada je došao do zaključka da bi jedino rješenje bilo samoubojstvo …

U takvom stanju krajnje potištenosti Charlie je otišao u park Bronx da se objesi. Upravo se spremao baciti uže na granu jednog od drveća, kad je začuo korake iza sebe. Uplašio se … Nije imao hrabrosti izvršiti svoj plan. Ubrzo, , prošao je pokraj Katoličke crkve. Osjetio je strah da bi ga mogli zamoliti da ode. Charlie je ipak ušao unutra, međutim, želio se rashladiti i odmoriti.
U crkvi je zavladala tišina; mladić je bio sam; sjeo je, osjetio velik mir, a pozornost mu je privukao vitraj koji prikazuje Isusovo smirivanje oluje (usp. Lk 8,22-25).

Bog mu se obratio, a zbog ove riječi postao  je novi čovjek

Gledajući vitraj koji prikazuje evanđeosku scenu Isusova utišavanja oluje, Charlie je iskreno poželio vjerovati s jednakom sigurnošću i snagom kao i oni koji ovdje dolaze i mole i vjeruju da Krist zaista postoji, da je bio mrtav i da je uskrsnuo, a da su Njegove riječi zapisane u Evanđelju, istinite. Tada mu je palo na pamet da bi, ako bi sve ovo bilo istina, tada ljudski život, patnja i smrt imali smisla, a istina o Kristu bila bi izvor neuništive sreće.
To mu se, međutim, činilo previše čudesnim i nestvarnim da bi bilo istinito. Charlie je zaključio da ima posla s obmanom, i lažom. Dok je razmišljao o tome, odjednom je vrlo jasno začuo riječi zbog kojih je zanijemio i koje su mu protresle biće:

“Naravno da je istina. Krist je Bog koji je sišao na zemlju i postao pravi čovjek. Riječi Evanđelja su istina.”
Na te riječi Charlie je pao na koljena i počeo se usrdno moliti i zahvaljivati ​. Milost Božje milosrdne ljubavi prelila se preko njega i zaliječila njegovu ranjenu unutrašnjost. Bilo je to mistično iskustvo Božje prisutnosti, sigurnosti Njegovog postojanja, nježne brige i beskrajne milosti. Od tog je trenutka, kako je sam napisao, priča o njegovu životu dobila novu duhovnu kvalitetu koju je teško opisati ljudskim riječima, jer se odnosi na spoznaju Kristove ljubavi koja nadmašuje svako znanje .  Charlie je bio na koljenima i zahvalio je samom Gospodinu što mu je priskočio u pomoć i osobno mu rekao da je Krist Bog. Tijekom ove molitve Bog je napravio duboku promjenu u njegovom  životu. Charlie je postao novi čovjek.




Živio samo za Krista

Charlie je doživio neopisivu duhovnu radost i zahvalnost zbog ovog nezasluženog dara obraćenja samog Boga. Od tog dana, osoba našega Gospodina Isusa Krista postala je za njega sve, najveće blago za koje je bio spreman dati svoj život. Godinama kasnije, Charlie je napisao:
“Riječi” Isusa Krista “odisale su neopisivom aromom, slatkoćom s kojom se ništa ne može mjeriti. Do danas me zvuk ovih riječi ispunjava neobičnom, neizrecivom radošću za koju osjećam da ne dolazi s ovog svijeta.

Charlie se odmah krstio i primio svetu pričest te rekao da je to radost koju ne bi mijenjao za ništa u životu.

“Biti katolik je karta za vječni život”

‘Dao mi je duševni mir i čistoću vizije za koju nisam mislio da je moguća u ovom životu, “Božji mir koji prelazi svu pamet” (Fil 4,7).’,
Charlie je vjerovao da je biti katolik posebna Božja milost. Gospodin Isus neprestano nam daje svoj život i ljubav u svakodnevnoj molitvi te u sakramentima pokore i euharistije. Ako katolik prestane moliti, napušta svoj poziv. Ako živi u grijehu i odbija prekinuti s njim, prezirući Božje milosrđe, tada izdaje Isusa i živi u stanju duhovne smrti koja ga može dovesti do gubitka vječnog života, napisao je i dodao:“Nisam postao katolik da bih bio sretan u ovom životu, ali u sljedećem je moja sveta katolička vjera, karta za vječnu i beskrajnu radost na nebu, prenosi milujciesie.pl




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.