fbpx

VAŽNO! Svećenik objasnio kad se smije prekršiti zakon! Ovo nije grijeh

Autor: Vjera

jedna žena, koja je došla na ispovijed, govori mi: Oče, sagriješila sam jer...

Legalist više voli propise koje je donio čovjek, nego Božji zakon. Na primjer, jedna žena, koja je došla na ispovijed, govori mi: „Oče, sagriješila sam jer prošle nedjelje nisam išla na Misu“. A ja ću: „Kako to?“. A žena mi odgovara: „Jer sam morala ostati kući brinuti se o svom bolesnom mužu“. A ja ću opet: „Ako je to razlog, nisi počinila nikakav grijeh. Milosrđe je glavni zakon kojeg treba vršiti“. Naravno, Crkveni propis nas poziva da slavimo Euharistiju; postaje nedostatkom ljubavi samo ako se propis ne vrši iz lijenosti ili kako bi se išlo na neku nogometnu utakmicu.
Još jedan primjer? Crkveni propis nas obvezuje da ne jedemo meso petkom u Korizmi. Ali ima jedan bolestan čovjek i treba jesti meso kako ne bi tjelesno oslabio; to nije nedostatak ljubavi.
Još jedan primjer: ako neka mama treba podojiti svoje novorođenče i treba se hraniti, može jesti i onim danima kad nas Crkveni propis poziva da postimo. Bog je milosrđe. Stoga nas On beskrajno ljubi i želi prije svega čovjekovo dobro.
Ako ideš na misu i na putu prema crkvi dogodi ti se da sretneš čovjeka koji leži na tlu, sav u krvi te mu je potrebna njega, nemoj postupiti kao pismoznanac koji se, kako bi išao naučavati Mojsijev zakon, ne zaustavlja pomoći ili kao svećenik koji se, kako bi otišao u hram obaviti obred, ne zaustavlja.
Tko se Bogu klanja u duhu i istini, najprije vrši milosrđe, a to je nadnaravna ljubav. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva/Sjeme

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.