U Božjoj službi

Autor: Marija Stipić

Svećenička i redovnička zvanja rađaju se, stoga, iz iskustva osobnog susreta s Kristom, iz iskrenog i povjerljivog razgovora s Njim, kako bi se ušlo u Njegovu volju.

'Zvanja, znak nade utemeljene na vjeri' tema je poruke pape Benedikta XVI. povodom pedesetog Svjetskog dana molitve za zvanja, koji će se održati 21. travnja 2013., na četvrtu nedjelju Uskrsa.

'Čak i danas, Uskrsli Isus prolazi ulicama naših života i nastavlja nas okretati prema Njegovoj riječi, koja poziva na realizaciju naših života s Njime jer je samo On sposoban zadovoljiti našu žeđ za nadom.'

Papa podsjeća da ljubav Božja, u potpunosti očitovana u Kristu, izaziva naše postojanje na traženje odgovora što svatko od nas želi učiniti sa svojim životom. To ponekad znači hod po nezamislivim putovima, što uspijevaju oni koji dopuste da ih Bog pronađe.

'Na što bi vaš život ličio bez ove ljubavi?', pitao je Benedikt XVI. obraćajući se prije svega mladima i podsjećajući ih da prihvaćanje Isusovog poziva znači odricanje od vlastitih putova. Slijediti ga zapravo znači uroniti vlastitu volju u Isusovu, uistinu mu dati prednost, staviti ga na prvo mjesto u odnosu na sve ono što je dio naših života: u odnosu na obitelji, posao, osobne interese kao i na kraju, staviti Njegovu volju i ispred nas samih.

To znači predati vlastiti život Njemu, živjeti s njim u dubokoj prisnosti i preko Njega komunicirati s Ocem, Duhom Svetim i, posljedično, s braćom i sestrama. To zajedništvo života s Isusom je upravo povlašteno mjesto gdje se može iskusiti nada i gdje se krije slobodan i ispunjen život.

Svećenička i redovnička zvanja rađaju se, stoga, iz iskustva osobnog susreta s Kristom, iz iskrenog i povjerljivog razgovora s Njim, kako bi se ušlo u Njegovu volju. Papa je naglasio kako je potrebno da ta zvanja rastu u iskustvu vjere i u razvijanju dubokog odnosa s Isusom, poput unutarnjeg slušanja vlastitog glasa koji prebiva u nama. Takvo je zvanje jedno duhovno putovanje popraćeno molitvom i proživljeno unutar kršćanske zajednice.

Zaključio je izrazom nade da će mladi usred tolikih ponuda površnih i prolaznih stvari, znati njegovati vrijednosti u odnosu na privlačnosti, uzvišene ciljeve i radikalne izbore za služenje drugima slijedeći Isusove stope. Pozvao je mlade, da se ne boje slijediti ga i putovati zahtjevnim i hrabrim ulicama ljubavi i velikodušnosti.




Izvor: Novine L'Osservatore Romano, članak „Dove si fonda la nostra speranza“

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.