Snimka zaslona Pasija

Tri riječi svete Faustine duši koja želi odlučno težiti k svetosti i donositi plodove

Autor: I.A.

Isus nam je dao takvu milost po sakramnetu svete Ispovijedi

“Nekoliko riječi o ispovijedi i ispovjednicima. Govorit ću samo ono što sam iskusila i doživjela na vlastitoj duši” (Dn 112), piše sv. sestra Faustina u Dnevniku što nam ga je u baštinu ostavila kao istinsko blago.

“I ponovno želim uputiti tri riječi duši koja želi odlučno težiti k svetosti i donositi plodove, odnosno imati koristi od ispovijedi.

Prvo – potpuna iskrenost i otvorenost. Ni najsvetiji ni najmudriji ispovjednik ne može nasilu uliti u dušu ono što bi htio ako duša nije iskrena i otvorena. Neiskrena i povučena duša osuđuje sebe na veliku opasnost u duhovnom životu. Ni sâm se Gospodin Isus ne dariva takvoj duši na uzvišeniji način, jer zna da ona od takvih posebnih milosti ne bi imala koristi.

Druga riječ – poniznost. Duša ne crpi dovoljno iz sakramenta ispovijedi ako nije ponizna. Oholost drži dušu u tami. Ona ne zna i ne želi savršeno proniknuti u dubinu svoje bijede, maskira se i izbjegava sve što bi je moglo izliječiti.

Treća riječ – poslušnost. Neposlušna duša neće izvojevati nijednu pobjedu, pa da ju i sâm Gospodin Isus ispovijeda. Ni najiskusniji ispovjednik ne može pomoći takvoj duši. Na veliku se nesreću osuđuje neposlušna duša i neće napredovati u savršenosti i neće uspjeti u duhovnom životu. Bog obasipa dušu obiljem milosti, ali samo poslušnu dušu.” (Dn 113)

“Prije ispovijedi u duši sam čula ove riječi: Kćeri moja, sve mu reci i otkrij pred njim svoju dušu kao što činiš preda mnom. Ne boj se ničega: radi tvoga mira stavljam tog svećenika između sebe i tvoje duše, a riječi koje će ti on reći – moje su. Otkrij pred njim i najintimnije sitnice koje su ti na duši. Ja ću mu udijeliti svjetlost da spozna tvoju dušu.” (Dn 232)

“Piši, govori o mome milosrđu. Reci dušama gdje trebaju tražiti utjehu: na sudu milosrđa, jer tu se događaju najveća čudesa i neprestano se ponavljaju. A za dobiti to čudo ne treba ići na daleko hodočašće niti vršiti neke izvanjske obrede – dovoljno je s vjerom pristupiti k nogama moga zastupnika i reći mu svoju bijedu i čudo Božjega milosrđa dogodit će se u svoj svojoj punini. I kad bi duša bila već poput raspadajućeg leša, i kad bi, ljudski gledano, oživljavanje bilo nemoguće i sve već izgubljeno – po Božjemu nije tako: čudo milosrđa Božjeg oživljava dušu potpuno. O jadnici, vi koji ne koristite to čudo Božjega milosrđa – uzalud ćete zazivati, već će biti prekasno.” (Dn 1448)




Razgovor milosrdnog Boga s grješnom dušom

“Isus: Ne boj se, dušo grješna, svoga Spasitelja; prvi ti prilazim, jer znam da se sama nisi u stanju podići k meni. Ne bježi, dijete, od Oca svoga, već uđi u razgovor, licem u lice, sa svojim Bogom milosrđa koji ti sam želi reći riječi praštanja i obasuti te svojim milostima. O, kako mi je draga tvoja duša. Upisao sam te u svoje dlanove, i urezana si dubokom ranom u moje srce.
Duša: ‘Gospodine, slušam Tvoj glas koji me zove da se obratim sa svoga zlog puta. Ali nemam ni snage, ni hrabrosti (…) bojim se da mi nećeš moći oprostiti toliko puno grijeha. Moja me bijeda uznemiruje.’

Isus: Veće je moje milosrđe od bijede tvoje i cijeloga svijeta. Tko može izmjeriti moju dobrotu? Radi tebe sam se spustio s neba na zemlju, radi tebe dopustio da me razapnu na križ, radi tebe dopustio da kopljem probodu moje presveto srce i otvorio ti izvor milosrđa; dođi i zagrabi milosti s tog izvora posudom pouzdanja. Ponizno srce nikada neću odbiti. Tvoja je bijeda nestala u beskraju mojega milosrđa. Zašto bi raspravljala sa mnom o svojoj bijedi? Ugodi mi: predaj mi sav svoj jad i bijedu, a ja ću te ispuniti blagodatima milosrđa. (81)




Duša: Pobijedio si, o Gospodine, moje kameno srce svojom dobrotom. Evo u pouzdanju i poniznosti približavam se sudištu Tvoga milosrđa, odriješi me Ti sam po rukama zastupnika Svoga. O Gospodine, osjećam kako su milost i mir ispunili moju bijednu dušu. Osjećam da me potpuno obuzima Tvoje milosrđe, o Gospodine. Više si mi oprostio nego sam se usudila nadati, više nego sam mogla i zamisliti. Tvoja dobrota nadmašila je sve moje želje. A sada Te molim, dođi u moje srce, ispunjeno zahvalnošću poradi tolike milosti. Griješila sam poput rasipnoga sina po stranputicama, a Ti nisi prestao biti moj Otac. Umnoži u meni Svoje milosrđe, jer vidiš kako sam slaba!” (Dn 1485)

“Gospodin mi je danas rekao: Kćeri, kada dolaziš na sv. ispovijed, to vrelo mojega milosrđa, na tvoju se dušu uvijek izlijevaju Krv i Voda što su potekle iz moga srca i oplemenjuju tvoju dušu. Kad god ideš na sv. ispovijed, s potpunim pouzdanjem uroni u moje milosrđe da bih mogao u tvoju dušu uliti izobilje svoje milosti. I znaj da te u ispovijedi ja sâm čekam u ispovjedaonici; svećenikom se služim samo kao zaklonom, a ja sâm djelujem u duši. To je susret bijedne duše i Boga bogatoga milosrđem. Reci dušama da s tog izvora milosrđa (7) mogu zahvaćati milosti jedino posudom pouzdanja. Ako njihovo uzdanje bude veliko, mojoj darežljivosti neće biti kraja. Rijeke mojih milosti izlijevaju se na ponizne duše. Oholice zauvijek ostaju u siromaštvu i bijedi jer se moja milost od njih odvraća i teče k poniznim dušama.”(Dn 1602)

Dvije koristi koje trebamo zadobiti od svete Ispovijedi

Od ispovjedi, objašnjava sveta Faustina Kowalska u svom dnevniku, trebamo zadobiti dvije koristi:
1. Na ispovijed dolazimo poradi zdravlja
2. Poradi odgoja – našoj duši potreban je stalni odgoj, kao malom djetetu.

“O moj Isuse, ove riječi dobro razumijem i znam iz iskustva da duša vlastitom snagom ne može dalje ići. Ona se muči, ništa ne čini na slavu Božju i stalno luta, jer naš razum je potamnio i nije u stanju prepoznati vlastito stanje.

Posebno ću paziti na dvije stvari – prvo:
Za ispovijed izabrat ću ono što me najviše ponižava, pa makar to bila i samo sitnica ali koja me puno stoji, i zato je ispovijedam.

Drugo: Vježbat ću se u pokori. I to ne samo za vrijeme ispovjedi, nego kod svakog ispitivanja savjesti želim pobuditi savršeno pokajanje, ali posebno prije nego pođem na počinak. Još jedna riječ: Duša, koja iskreno želi napredovati u savršenosti, mora se točno držati datog savjeta duhovnog vođe. Toliko puno svetosti – koliko ovisnosti.” ( Dn.377)

Sv. Faustino, moli za nas!
Sv. Ivane Pavle II., moli za nas!
Isuse, uzdam se u Tebe!

Autor:I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.