Svetica vidjela vojnika na Božjem sudu, evo za što ga je zli optužio

Autor: Vjera

Vidjela je što se točno događa kad čovjek stane pred Boga nakon ovog života

Sveta Brigita, mističarka koja je živjela u 14 stoljeću imala je brojne vizije, napose čistilišnih muka pa je tako jednom prilikom dobila milost vidjeti i Božje suđenje jednog vojnika – Taj je čovjek prakticirao mnoge kreposti tokom svoga života. Bio je milosrdan, molio je često i sa žarom i dok se odmarao od poljskih radova postio je i vršio pokoru. Ipak, nije bio imun na pogreške. Svetica je vidjela tu dušu na Sudu, kojemu je s jedne strane stajao njegov anđeo čuvar, vršeći službu odvjetnika branitelja, a s njegove lijeve strane stajao je demon tužitelj, tužitelj braće, kako ga naziva sv. Ivan u Otkrivenju, a taj mu je predbacivao posebno tri pogreške:

1. Da je griješio pogledom gledajući sa zadovoljstvom golotinju i druge skandalozne stvari.
2. da je griješio jezikom izgovarajući besramne riječi, krivokletstva i proklinjanja
3. da se ogriješio u svim načinima pohote i krađe.

Anđeo čuvar je u njegovu obranu nabrajao kreposna djela koja je tokom života prakticirao, napose njegovu nježnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, koja mu je na času smrti isprosila milost pokajanja.
Čuvši to, Vrhovni Sudac izreče osudu, kojom je oslobodio tu dušu od Pakla, presuđujući joj da ostane dugo vremena u Čistilištu, te da će muke biti proporcionalne počinjenim grijesima.

Tada se ukaza Majka Milosrđa, te zamoli svoga Sina, da ublaži tako teške muke, stoga jer se taj jadni vojnik pokazao tokom života njezinim pobožnim sinom, te je vjerno postio pred Njezine blagdane.
Na te molitve svoje Presvete Majke, Gospodin ublaži presudu, dodajući pak, da su potrebne još mnoge molitve, milostinja, pokora, za potpuno oslobođenje te duše.

Iz ovog primjera možemo vidjeti koliko smo nesvjesni duhovnih stvarnosti. Koliko je važna veza s Blaženom, našom Majkom i s našim anđelom čuvarom. Koliko su plodonosne sve one molitve i žrtve koje činimo za života, a često ne uviđajući odmah njihov plod, ali i koliko je neizmjerno bitno moliti za duše u čistilištu.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.