SVETI LJUDEVIT MONTFORTSKI: Ovo je molitva koja na nas uvijek izlijeva blagoslov!

Autor: Vjera

Zar je moguće da onome tko pobožno moli ovu molitvu bude neuzvraćeno?

Molitva Zdravo Marijo moćna je molitva kojom blagoslivljamo Isusa i Mariju, a oni uvijek uzvraćaju. Evo što o toj molitvi, iako raširenoj, premalo shvaćenoj, piše sveti Ljudevit Montfortski u knjizi – Čudesna tajna svete krunice za obratiti se i spasiti…

– Ovaj božanski pozdrav privući će na nas jedan obilat blagoslov Isusa i Marije. Isus i Marija sigurno i bez sumnje na jedan veličanstven način uzvraćaju onome tko ih slavi; oni uzvraćaju stostruko za primljene hvale: Ja ljubim one koji me ljube…dajem dobra onima koji me ljube i napunjam njihove riznice (Iz 8,17-21). To nam otvoreno kažu Isus i Marija: “Ljubimo one koji nas ljube, obogaćujmo ih i punimo blagom njihove kovčege.” Tko obilato sije, obilato će i žeti (2 Kor 9,6).

Ne znači li dakle, pobožno moliti Zdravo Marijo ljubiti, blagoslivljati i slaviti Isusa i Mariju?
Svaki put kada molimo Zdravo Marijo dva puta blagoslivljamo, jedanput Isusa, i jedanput Mariju: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus!”

Osim toga, sa svakom izmoljenom Zdravomarijom iskazujemo Gospi istu čast kojom ju je Bog počastio pozdravljajući je po ustima Arkanđela.

Tko bi, dakle mogao i pomisliti da Isus i Marija, koji toliko puta čine dobro onome tko ih proklinje, odgovaraju prokletstvom onima koji ih blagoslivljaju i časte sa Zdravo Marijo?

Bi li možda Kraljica neba – pitaju se sveti Bernard i sveti Bonaventura – trebala biti manje zahvalna i manje pravedna od uglednih i učenih osoba ovoga svijeta? Naprotiv, Ona ih puno nadilazi u toj kreposti kao i u svim ostalim savršenostima; zato ona nikada neće dopustiti da je s poštovanjem častimo a da nam stostruko ne uzvrati.

”Marija nas – nadodaje Sveti Bonaventura – pozdravlja milošću ako mi nju pozdravljamo sa Zdravo Marijo.”




I sada, tko bi uopće ikada mogao stvoriti predodžbu o milostima i blagoslovima koje pozdrav i dobrohotni Marijin pogled privlače na nas? U istom trenutku kad je čula pozdrav Majke Božje, sveta Elizabeta se napuni Duhom Svetim i dijete koje je nosila u utrobi zaigra joj od radosti. Ako postanemo dostojni blagoslova Presvete Djevice tako da nam uzvrati pozdrav, i mi ćemo isto tako bez sumnje, biti ispunjeni milošću, i bujica duhovne utjehe će se izliti u našu dušu.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.