Sveti Franjo Saleški: Držite svog anđela čuvara za ruku, evo zašto!

Autor: Vjera

Anđeli čuvari su vjerska i biblijska istina!

Mnogi sveci i mistici isticali su važnost naše svjesnosti o prisutnosti anđela čuvara u našem životu. Mnogi su s anđelom čuvarom imali istinski dubok odnos prijateljstva, poput oca Pija, ili sestre Faustine Kowalske, svete Brigite, svete Terezije Avilske i drugih. Postojanje anđela za crkvu je naime, vjerska istina i Biblijska istina.

‘Budite jako pobožni vašem dobrom anđelu čuvaru … Ah! kolike brojne i dragocjene prednosti ćemo imati po ovoj pobožnosti! Ne postoji stvorenje, pa niti najmanje i najslabije, vjerno ili nevjerno a da ne bi imalo svoga anđela čuvara koji pazi na njega i trajno ga potiče na dobro. Bog je u svojoj Providnosti odredio da ljude služe anđeli. Od trenutka našeg postojanja dobri anđeli čuvari se brinu o nama jer je božanska dobrota tako odredila. Bog nas je oduvijek ljubio i odredio da imamo anđela za pratioca da nas prati na putu života, napisao je sveti Franjo Saleški.

Dobri anđeli žele naše dobro, nazvani su anđeli čuvari jer su dobili zadatak da nas pomažu i služe, nadahnjujući nas, braneći na su opasnostima, opominjući nas u našim manama, pomažući nam u nastojanju oko kreposti.

‘Postanite vrlo bliski s anđelima, često obraćajući pažnju na njihovu prisutnost. Naši dobri anđeli nam daju jakost i snagu da se vježbamo u krepostima. Naši anđeli čuvari su određeni da prinose naše molitve pred prijestolje uzvišenosti, dobrote i milosrđa našega Gospodina. Naši anđeli čuvari prikazuju naše molitve pred Bogom da bi nas u svojoj dobroti uslišao. Držite za ruku vašeg anđela čuvara da bi vas doveo u Nebo’, dodao je sveti Franjo Saleški.

Padre Pio nas svojim primjerom uči osjećati prisutnost svog anđela i paziti, prolazeći kroz život da ga ne vrijeđamo:

‘Časti svoga anđela, zahvaljujući mu na svakoj skrbi i pažnji kojima te okružuje, jer poslije Boga i Gospe nitko te više ne voli od njega. On je uvijek, dan i noć pored tebe. Nemoj to zaboraviti, nemoj ga vrijeđati sumnjajući u ovu veliku i neizrecivu istinu; time bi sumnjao u Isusa samoga koji nam je to objavio svojom nepogrešivom riječi, sumnjao bi u Majku Crkvu koja je to proglasila istinom vjere. Tijekom dana s poletom u srcu često s ljubavlju i zahvaljivanjem uzdigni misao prema svome anđelu čuvaru. Tada ćeš vidjeti kako se naši sveti nebeski prijatelji, a na poseban način tvoj čuvar, raduju zbog tebe i učiniti će sve da Gospodin i Kraljica anđela umnože svoje milosti i blagoslove u tvoj duši.’

Svetu Faustinu je anđeo čuvar odveo je u čistilište:




Pitala sam Isusa za koga još trebam moliti? Isus mije odgovorio da će mi slijedeće noći dati spoznati za koga trebam moliti. Ugledah anđela čuvara koji mi je zapovijedio slijediti ga. Iznenada nađoh se na maglovitom i vatrom ispunjenom mjestu gdje trpe mnoge duše. Te duše žarko mole, ali ipak ne mogu za sebe, samo im mi možemo pomoći. Plamenovi koji su oko njih izgarali nisu me dodirivali. Moj anđeo čuvar nije me napuštao ni za trenutak. Upitala sam duše koja im je najveća patnja. Složno mi odgovoriše da im je najveća patnja – čežnja za Bogom.”

Kratka devetnica anđelu čuvaru

Ovu jednostavnu ali duboku devetnicu na čast anđela čuvara možemo obavljati tako da svaki dan molimo po jedan od devet zaziva ili, ako imamo više vremena, možemo tijekom 9 dana svakodnevno moliti sve zazive:




1. O moj dobri anđele čuvaru, pomozi mi zahvaliti Bogu koji se udostojao odrediti te meni za čuvara.

Anđele, čuvaru mili! Svojom snagom me zakrili. Prema Božjem obećanju, čuvaj mene noću, danju. Osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani. A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem, da se ondje s tobom mogu vječno klanjat dragom Bogu. Amen.

2. Anđele čuvaru, nebeski kneže, isprosi mi pokajanje i oproštenje za sve uvrede kojima sam povrijedio Boga i tebe ne brinući se za tvoje savjete i prijekore.

Anđele čuvaru mili…

3. Anđele čuvaru, ljubljeni moj zaštitniče, utisni u moju dušu duboko poštovanje prema tebi, da se nikada više ne drznem učiniti nešto čime bih te ožalostio. Anđele čuvaru mili…

4. Anđele čuvaru, samilosni moj liječniče, pouči me o lijeku moje duše da ozdravim od zala koja je pritišću.

Anđele čuvaru mili…

5. Anđele čuvaru, moj vođo, isprosi mi snagu da nadvladam sve zapreke na koje nailazim na putu rasta u krepostima kako bih strpljivo podnosio progonstva ovog života.

Anđele čuvaru mili…

6. Anđele čuvaru, moćni moj zagovorniče, isprosi mi milost da spremno slušam tvoja sveta nadahnuća te tako u svemu uskladim svoju volju s voljom Božjom.

Anđele čuvaru mili…

7. Anđele čuvaru, čisti duše koji si zapaljen Božjom ljubavlju, isprosi mi milost da i ja budem zapaljen plamenom te ljubavi, skupa s pravom pobožnošću prema uzvišenoj Kraljici anđela i mojoj dobroj Majci.

Anđele čuvaru mili…

8. Anđele čuvaru, divni moj skrbniče, pomozi mi da dostojno odgovorim na tvoju ljubav i dobročinstva koja činiš prema meni te da se potrudim oko širenja pobožnosti prema anđelima.

Anđele čuvaru mili…

9. Anđele čuvaru, sveti službeniče Previšnjega, isprosi mi kod njegova beskrajnog milosrđa da jednog dana dođem u Nebo i budem dostojan popuniti neko od mjesta koja su ostala prazna pobunom neposlušnih anđela.

Anđele čuvaru mili…

(Molitva prevedena iz «Manuale di Filotea» koji je napisao svećenik Giuseppe Riva penitenzijar iz Milana; objavljeno s Imprimaturom 30. 01. 1897; Vic. Gen. can. Arcangeli, Bergomi.)

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.