Svećenik upozorava: Ignoriramo grijeh koji nas može posve uništiti!

Autor: Vjera

Ako ga ne prepoznamo i ne pobijedimo može nas uništiti još ovdje na zemlji

‘Temeljni grijeh zavisti kojeg svi nosimo u sebi zbog učinaka Izvornog grijeha doslovno nas može uništiti ako ga se ne prepozna, odbije, odbaci te pobjedi po milosti Božjoj i vlastitom odlukom, upozorava otac Ed Broom za Catholic Exchange i dodaje korake koje je potrebno učiniti kako bi ga se riješili i zadobili oslobođenje od teških posljedica ovog grijeha kojeg se tako rijetko spominje, a ugrožava dobar dio čovječanstva raznim boleštinama duha i duhovnog ali tjelesnog propadanja.

1. Iskreno priznanje

Ako iskreno ne priznamo i ne pomirimo se sa stvarnošću zavisti u našim srcima, tada je nikada nećemo moći osvojiti. Sljepoća za nedostatke ih ne pobjeđuje, već pogoršava!

2. Ispovijed

Namjerno popuštanje zavisti je grijeh. Stoga dovođenje ovog grijeha u sakrament ispovijedi rezultira ozdravljenjem. To je zato što je specifična sakramentalna milost Ispovijedi iscjeljenje naše duše od moralne nemoći grijeha.
3. Ignacijanska “Agere Contra”

Ovo je ignacijanski izraz koji znači: ne dajte mu se, već radite suprotno! Umjesto da povrijedite osobu kojoj zavidite, učinite joj dobro ili molitvom ili djelovanjem.

4. Molite za onoga kome zavidite
Jednom kad se naše loše tendencije – posebno zavidnost – privedu molitvi, tada Bog može činiti čuda; Može pomicati najviše planine našeg ponosa, bijesa i naše zavisti. “Pusti i pusti Boga da djeluje!”

Mi sami smo bit slabosti i bijede. Međutim, Bog je svemoguć. “Sve je moguće s Bogom!”

5. Kompliment i pohvala

Kad zavist zaživi u srcu, tendencija je, s obzirom na govor, kritiziranje, ogovaranje, ocrnjivanje i osobe. Pobjedite zavist tako što ćete tu osobu pohvaliti zbog njegovih dobrih osobina! Činite to ili u Božjoj prisutnosti ili u prisutnosti drugih!
6. Zahvalite Bogu

Zahvalite Bogu od srca na divnim talentima koje je dao svim ljudima na ovom svijetu, ali posebno osobi kojoj najviše zavidite. Kako je glupo zavidjeti!

Ono na čemu zavidimo je jednostavno talent koji je Bog dao, a koji je prepoznat i kultiviran. Zašto zavidjeti Božjim darovima?

7. Njegujte timski duh

U bejzbolskoj momčadi, ako jedan igrač pogodi nije igrač taj koji je pobijedio u igri. Pobijedila je cijela momčad .

Kad se molimo Oče naš, priznajemo da je Bog Otac cijelog čovječanstva i svakoga od nas posebno. To znači da smo svi braća i sestre istog Nebeskog Oca. Stoga je tvoja pobjeda moja pobjeda; tvoj poraz je moj poraz!

Sjetite se u vezi s tim riječi apostola svetog Pavla: „Radujte se s onima koji se raduju; plačite s onima koji plaču! ” Sveta Terezija iz Lisieuxa rekla je da kada se učini zlo cijeli se svijet spušta do dna. Međutim, kad se učini dobro, cijeli je svijet uzdignut bliže nebu.

Zašto se ne radovati tuđim duhovnim pobjedama? Zemlja je tada uzdignuta bliže nebu!

8. Samospoznaja naših talenata

Vrlo prigodna prispodoba nalazi se u 25. poglavlju Evanđelja po svetom Mateju. Tri muškarca dobivaju talente. Dvoje od njih marljivim radom udvostručuju talente. Posljednji zbog straha i lijenosti kopa rupu i sakriva talent pod zemlju.

Po povratku, Učitelj vrši prebrojavanje. Prva dva vrijedna i vjerna sluga pohvaljeni su i nagrađeni zbog njihove predanosti. Međutim, lijeni sluga koji je svoj talent skrivao ispod zemlje bio je kažnjen.

Svi mi imamo talente! Umjetnost, glazba, sport, proučavanje, komunikacija, slikanje, pisanje, kuhanje, molitva, duhovnost – sve su to Bogom dani talenti.

Mogu se upotrebljavati i umnožavati, napredovati te biti korisni za “Civilizaciju ljubavi” ili mogu ležati na ugarku, hrđati, i propadati. Na svima je zapravo da otkrivamo svoje specifične talente, a zatim ih maksimalno iskoristimo za Boga. Čineći ovo, nećemo se usredotočiti na talente i uspjeh našeg “suparnika” i dopustiti da nas zavist osvoji!

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.