Šest laži koje Sotona svakodnevno govori Božjoj djeci

Autor: Z. K.

Nasjedate li na ove laži svaki dan?

Otkad su Adam i Eva kušali zamamni plod Edenskog vrta napastuje nas otac laži. Sotonini napori da iskrivi istinu i njegovi pokušaji da nas uvjeri da dovedemo u pitanje Božju riječ nisu prestali, a tako ne bi trebao prestati ni naš trud u borbi protiv njega.

Rečeno je kako će đavao iskoristiti 99% istine kako bi pomoću nje prodao jednu laž. Ovo je istina jer on ne može stvarati što mu ostavlja jedino mogućnost da izvrće ono što je već stvoreno. On je majstor te moramo biti na oprezu. Poslanica Efežanima 6,11 govori:

„Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.“

Navodimo šest laži koje nam đavao govori te kako se možemo boriti protiv njih.

Prva laž: Nemaš vremena za molitvu

Đavao mrzi molitvu. U Priručniku za duhovni boj (dalje: Priručnik) autor Paul Thigpen govori:

„Vidimo koliko se đavao boji onih koji mole jer ne postoji trenutak u danu kada nas više dovodi u napast, nego kada smo u molitvi. Čini sve što je u njegovoj moći kako bi nas spriječio da molimo. Kada sotona želi da netko izgubi svoju dušu, započinje mu utiskivati duboku nenaklonost prema molitvi.




Koliko god kršćanin bio dobar, ako sotona uspije u tome da on loše izgovara svoje molitve ili da ih posve zanemari, tada je siguran da je tu osobu pridobio za sebe.“

Druga laž: Nisi dovoljno dobar

Lako je pasti na ovu učestalu laž bez obzira na Vaše zvanje. Malo je potrebno da postanemo frustirani i zavidni pogotovo ako vidimo da netko drugi nešto rješava s lakoćom ili mu bolje ide. Još gore, mnogi ljudi pod ovom laži kojom Sotona bombardira Božju djecu padnu u očaj.
Kada se osjećamo bezvrijednima, lako možemo pogrešno pomisliti kako nas Bog ne voli, kako nije tu za nas. To je upravo ono što sotona želi da povjerujemo. Ovom laži on često potkopava naš temeljni identitet: Dijete Božje. Zamislite da su sva djeca Božja svjesna da su DJECA BOŽJA, djeca Onoga koji je stvorio sve što postoji. . . Ma tko bi se usudio takvima reći nešto? Tko bi se usudio protiv njih? Nažalost mnogi nasjedaju na ovu laž i zaboravljaju tko su.




Istina je drugačija. Bog te nikad neće prestati voljeti što god učinio. Ti si Božje dijete i kao takav ti si itekako dobar. Kad si s Bogom nitko ti ništa ne može! U trenucima kad te Sotona pokušava obezvrijediti mislima ili djelima, ponavljaj: Ja sam Božje dijete, mene Bog voli! Sile tame će se brzo rasplinuti.

Treća laž: Budi zabrinut 

Sotona želi da gledamo svoje probleme umjesto da se okrenemo prema Bogu. Đavao zna da najbolji odgovor na naše probleme može jedino dati Bog, stoga želi da naše misli budu zaokupljene stvarima koje nas sprječavaju da mislimo o Bogu. Strah je jedno od najkorisnijih sredstava u tome.

Ovo nije samo zato jer strah uzrokuje gubljenje povjerenja u Boga, već stoga jer tada nemamo pravi „strah Gospodnji“. Monsinjor Charles Pope objašnjava kako đavao igra igru diverzije… nada se privući nas prema vlastitim tjeskobama i strahovima kako bi nam odvratio pozornost od Boga.

„Tjeskobe i strahovi također mogu uzrokovati mnoge distrakcije. Pomoću njih sotona uzrokuje da se usredotočimo na strahove od prolaznih stvari, a time nemamo pravi strah od suda koji nas očekuje. Isus govori: ‘Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.’ (Mt 10, 28) Drugim riječima, trebamo imati sveto poštovanje i strah Gospodnji i na taj će način mnogi drugi strahovi biti stavljeni u pravu perspektivu ili će potpuno nestati.

Što se tiče pitanja straha, sotona govori upravo suprotno: trebamo se bojati deset tisuća stvari koje nas mogu zadesiti na ovom prolaznom svijetu i ne smijemo uopće misliti na najvažniju stvar koja nas čeka, a to je naš sud. Budućnost, najmanje od svih stvari nalikuje na vječnost. Ona je najkraći dio vremena jer prošlost je zamrznuta i više ne teče, a sadašnjost je osvjetljena zrakama vječnosti.

Također se možete sjetiti riječi Pisma na koje je tijekom svojega papinstva često podsjećao Ivan Pavao II: „Zato vam kažem: ne budite zabrinuti.“ (Lk 12,22)

Četvrta laž: Imaš mnogo vremena

Jednom sam čula govor jedne časne sestre koja je rekla da je đavlova najdraža laž uvjeriti nas da imamo više vremena. Drugim riječima, kasnije uvijek postoji vrijeme da se uozbiljimo. Sotona nas uvjerava da odgodimo nešto kako to nikada ne bismo započeli ili dovršili. Nije teško uvidjeti moć ove laži. Kao što đavao igra igru diverzije sa strahovima i tjeskobama, igra isti tip igre s našim osjećajem za vrijeme.

Uvjeravajući nas da imamo mnogo vremena kako bismo radili na duhovnoj strani svoga života također nam govori kako trebamo odgoditi ono što će nas približiti Bogu.

Uvjerava nas kako naši grijesi nisu tako velika stvar pa se njima možemo pozabaviti kasnije. Ipak, Pismo nam govori drugačije. Sljedeće su samo neki odlomci koji nas upozoravaju na ovu laž i podsjećaju nas na budnost i spremnost:

„Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ (Rim 12, 2)

„Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj?“ (Mt 16, 26)

„Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu! Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak! Blago onima koji peru svoje haljine: imat će pravo na stablo života i na vrata će smjeti u grad!“ (Otkr 22, 12-14)

„Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.“ (Mt 24, 42-44)

Peta laž: Nitko ti to ne može oprostiti

Đavao želi da izgubimo nadu, da padnemo u očaj i da svoje povjerenje damo bilo kome osim Bogu. Jedan od načina na koje ovo čini jest koristeći grijehe naše prošlosti protiv nas i uvjeravajući nas kako se ne možemo iskupiti za njih. Prigovara nam i govori kako će naši grijesi uvijek biti naša propast te da smo nemoćni naspram njih.

No, ovo je upravo suprotno od onoga što nam Bog obećava. Čitajući Bibliju i slušajući riječi Pisma možemo se oboružati protiv oca laži i znati da je Bog naš Spasitelj bez obzira na to kako nam prošlost izgleda.

Ugledajte se na svetog Pavla ili na svetog Augustina i sve će vam biti jasno!

Šesta laž: Sotona nije stvaran

Đavao nas želi uvjeriti da ne postoji. Njegov posao na ovome svijetu je mnogo lakši ako jednostavno mislimo da ne postoji. Kako da se borimo protiv protivnika ako uopće ne znamo postoji li? Ipak, Thigpen piše:

„Stvarnost demonskih moći je bila stalna doktrina Katoličke Crkve otkada je ona od Krista ustanovljena preko apostola. Oni i njihovi nasljednici su neprestano govorili i pisali o Sotoni. Tijekom stoljeća veliki crkveni naučitelji su konzistentno potvrđivali kako je Sotona stvaran. (Priručnik, str. 6)

Postoji mnogo referenci na đavla u Pismu. Ovdje navodimo samo nekoliko:

„Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu. (1Pt 5, 8-9)

„I nikakvo čudo! Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla.“ (2Kor 11,14)

„Ali se bojim da se – kao što zmija zavede Evu svojom lukavštinom – misli vaše ne pokvare i odmetnu od iskrenosti prema Kristu.“ (2 Kor 11,3)

„Komu dakle vi što oprostite, tomu i ja; jer i ja, ako kome što oprostih, oprostih poradi vas – pred Kristom, 11da nas ne nadmudri Sotona. Ta znamo njegove namjere!“ (2Kor 2, 10-11)

Sjeti se također da je Krist već odnio pobjedu, stoga, tko ostaje uz Krista pobijedio je i Sotone se ne treba bojati!

Izvor

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.