flickr

Papa Franjo mladima: ‘Nemojte biti mirni kad ne činite zlo’

Autor: Vjera

Nije dovoljno ne činiti zlo!

Danas vas potičem da budete protagonisti u dobru! Nemojte biti mirni kad ne činite zlo, jer svatko je kriv za dobro koje može učiniti, a ne učini ga. Pred 70.000 mladih koji su iz svih krajeva Italije pješke došli u Rim kako bi se susreli s njim prije nekoliko dana, papa Franjo je uputio taj poziv, te izrazio nadu da će se upravo od njih roditi svijet koji će biti sposoban prihvatiti dobro. Nije dovoljno ne mrziti, treba praštati; nije dovoljno ne pamtiti zlo, treba moliti za neprijatelje; nije dovoljno ne biti razlog podjele, valja donositi mir tamo gdje ga nema – istaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na drugo čitanje iz današnje liturgije, Papa je kazao da nas sveti Pavao poziva da ne žalostimo Božjega Duha Svetoga kojim smo opečaćeni i istodobno upitao: Kako ga možemo žalostiti? Svi smo ga primili po sakramentima krštenja i potvrde; stoga, kako ne bismo ražalostili Duha Svetoga trebamo živjeti dosljedno s krsnim obećanjima, obnovljenima na krizmi. Ali, valja ih živjeti dosljedno, a ne licemjerno. Nemojte to zaboraviti! Kršćanin ne smije biti licemjer – upozorio je papa Franjo.
Krsna obećanja imaju dva vidika: odricanje od zla i prihvaćanje dobra – primijetio je Sveti Otac te objasnio – Odricanje od zla znači reći ‘ne’ napastima, grijehu, sotoni. Odnosno, to znači reći ‘ne’ kulturi smrti koja se očituje u bijegu od stvarne sreće prema lažnoj koja se očituje u laži, prijevari, nepravdi i preziru drugih. Svemu tomu valja reći ‘ne’ – istaknuo je Papa. Novi život koji nam je dan na krštenju, koji izvire u Duhu, odbija ponašanje u kojemu prevladavaju osjećaji podjele i nesloge. Zbog toga apostol Pavao potiče da se iz vlastitoga srca izbaci svaka gorčina, srdžba, gnjev, vika i hula sa svom svojom opakošću. To su čimbenici, odnosno mane, koje uznemiruju radost Duha Svetoga, truju srce i dovode do kleveta protiv Boga i bližnjega.

Nije, međutim, dosta ne činiti zlo kako bismo bili dobri kršćani; potrebno je prihvatiti i činiti dobro – dodao je Papa te ponovno podsjetio na riječi svetoga Pavla: Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. Često se može čuti kako neki kažu da nikomu ne čine zlo. I vjeruju da su sveci. Ali, čine li dobro? – upitao je Papa. Koliko ljudi ne čini zlo, ali ne čine ni dobro; svoj život žive ravnodušno, bezvoljno i mlako. Takvo se ponašanje suprotstavlja Evanđelju, a protivno je i ćudi mladih koji su – prema Papinim riječima – dinamični, zaneseni i odvažni. Zbog toga je dobro ne činiti zlo, ali je loše ne činiti dobro – ponovno je istaknuo Sveti Otac.
Stoga je potaknuo nazočne mlade da budu protagonisti u dobru. Nemojte se osjetiti mirni kad ne činite zlo, jer svatko je kriv za dobro koje može učiniti, a ne učini ga. Nije dovoljno ne mrziti, treba praštati; nije dovoljno ne pamtiti zlo, treba moliti za neprijatelje; nije dovoljno ne biti razlogom za podjele, valja donositi mir tamo gdje ga nema; nije dovoljno ne ogovarati druge, nego valja prekinuti druge kada čujemo da o nekomu govore loše; treba prekinuti ogovaranje, to znači činiti dobro – istaknuo je Sveti Otac.
Ako se ne usprotivimo zlu, šutke ga potičemo – upozorio je Papa. Zbog toga su potrebni odvažni kršćani. Treba djelovati tamo gdje se zlo širi, jer se ono širi tamo gdje nema odvažnih kršćana koji se suprotstavljaju dobrom, hodajući u ljubavi, kako govori sveti Pavao – primijetio je Papa te zaključio – Dragi mladi, ovih ste dana mnogo hodali! Zbog toga ste se izvježbali pa vam mogu reći: Hodite u ljubavi! Hodite u ljubavi, i idimo zajedno prema sljedećoj biskupskoj sinodi. Neka nas Djevica Marija podupire svojim majčinskim zagovorom kako bi svatko od nas, svakoga dana, svojim djelima mogao reći ‘ne’ zlu i ‘da’ dobru – rekao je na kraju papa Franjo.
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je pozdravio svećenike i časne sestre te im zahvalio za njihov svakodnevni rad s mladima. Posebno je zahvalio Talijanskoj biskupskoj konferenciji koja je organizirala taj susret, i na kraju ponovno potaknuo mlade da po povratku u svoje zajednice svojim vršnjacima, i svima s kojima će se susresti, svjedoče radost bratstva i zajedništva koje su iskusili ovih dana hodočašća i molitve. (vaticannews.com)

Autor:Vjera
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.