Odsijecali su mu udove, jedan po jedan, a njegove riječi i danas potresaju svijet!

Autor: Vjera

Nakon što su mu ostali samo trup i glava rekao je nešto zapanjujuće svojim krvnicima

Mučeništvo u Katoličkoj crkvi traje koliko i crkva, od njenih samih početaka odnosno od prvog Janjeta Isusa. Nastavilo se kroz cijelu povijest i upravo je ta krv mučenika blagoslov i sjeme za širenje kršćanstva kao  i razlog zbog kojeg naša sveta Crkva stoji i danas. Zapanjujući su životi svetaca, posebno mučenika toliko da mi, ljudi današnjeg vremena ne možemo pojmiti što su sve naša braća i sestre prolazili ili još uvijek prolaze zbog istine našeg Gospodina!

Crkva se danas spominje jednog takvog, svetog Arkadija koji je živio u 3. stoljeću za vrijeme strašnog progona kršćana i vladavine cara Valerijana.

Živio je kao prikriveni kršćanin a kad je car 253. godine krenuo u progon Arkadije se povukao u samoću kako bi izbjegao  čašćenje poganskih bogova. Jednom svom rođaku prepustio je svoje imanje. Nakon što je primijećeno da ga nema kod propisanih žrtvi bogovima, vojnici su došli u njegovu kuću da ga odvedu prisilno, kako ga nisu našli uhitili su njegova rođaka. Kad je Arkadije to čuo vratio se i prijavio kako rođak ne bi morao trpjeti za njega.

Taj postupak zadivio je sudca koji mu je ponudio oprost od bijega ako se pokloni idolima i izvrši propisanu žrtvu. Arkadije mu je tada rekao: : “Zar misliš da će se Božji sluga iz straha da ne bi izgubio ovaj bijedni život prestrašiti i počiniti idolopoklonstvo?”

Te riječi su toliko razgnjevile sudca da je zapovjedio krvnicima da mu odsjeku sve udove, jedan po jedan. Na kraju, kad su mu ostali samo trup i glava, a Arkadije trpio strašne muke izrekao je zapanjujuće riječi:

„Sretni udovi, sada ste mi tek postali dragi jer ste Bogu prineseni za žrtvu i doista pripadate njemu!“ Posljednjim silama obratio se sakupljenom narodu: “Vi, gledatelji ovoga krvavog prizora, znajte da su sve muke malene za onoga čiji je pogled upravljen na vječnu krunu!” Nakon tih riječi sveti i neustrašivi mučenik je preminuo.

Po tom svjedočanstvu, mnogi su doživjeli obraćenje a Crkva je samo još više rasla što je užasavalo, a i danas užasava njezine progonitelje.




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.