Obezvrjeđivanje biblijskih proroštava

Autor: Darko Milošić

U posljednjih dvadesetak godina naslušali smo se priča o „kraju svijeta“ do te mjere da je to ozbiljno biblijsko proroštvo, kao i mnogo toga u današnje doba, trivijalizirano i zapravo pretvoreno u robu. S dolaskom trećeg tisućljeća prepoznat je financijski potencijal teme koja ima svoju emocionalnu i psihološku težinu, i filmska/TV/izdavačka industrija krenula je popunjavati lukrativnu tržišnu nišu. Tko je želio, mogao je pogledati niz filmova na tu temu, pisale su se knjige, držala su se predavanja, trošilo se vrijeme na gonetanje točnog datuma… Neki moji poznanici su mi još prije nekoliko godina spominjali famozni 21.12.2012. kao prijelomnu točku nakon koje više ništa neće biti isto. Ljude ta tema očito neobično intrigira, i ukoliko iz vida izgube Isusove riječi o tome da ni Sin ne zna točan dan, postaju podložni medijskoj banalizaciji i u konačnici manipulaciji.

Jednom sam se, bilo je to 2000. g., našao u društvu simpatične američke baptističke obitelji; pozvali su me da uz kuhane hrenovke i bezalkoholno pivo od đumbira pogledamo film Left Behind čija su tema upravo posljednja vremena. Film se bazirao na istoimenoj seriji romana koji su u Sjedinjenim Državama stekli golemu popularnost, ponajprije među evangeličkim kršćanima. Uglavnom, okosnica scenarija je specifično tumačenje nekih redaka iz Novog zavjeta koji se odnose na pojavu Antikrista (u filmu je to novi Glavni tajnik Ujedinjenih naroda; neobično šarmantan mladić koji hipnotički djeluje na mase i koji obećava rješavanje svih gorućih svjetskih problema, dakako, u zamjenu za bezuvjetnu lojalnost i pokornost) i zamisao da će oni koji su Kristovi biti i prije njegovog povratka uzneseni, što će naravno na Zemlji izazvati kaos jer će odjednom „nestati“ povelik broj ljudi. Kako bilo, Amerikanci su vrlo pomno pratili radnju, a sjećam se da je jedna gospođa svako toliko s velikim uzbuđenjem uzviknula, „Da, bit će to točno tako!“ Sljedeće godine srušeni su Blizanci u New Yorku, dogodilo se nešto o čemu nitko od njih nije ni sanjao. Oni koji su povjerovali scenaristima literarne i filmske fikcije, možda su se na tren zbunjeno zapitali što se to dogodilo, ali ljudska bića imaju neobično razvijen kapacitet za potiskivanje onih informacija koje ukazuju da možda ipak nije baš sve onako kako se njima čini da jest pa su brzo zaboravili da su koji mjesec ili godinu ranije čvrsto vjerovali u nešto drugo.

Tijekom 20. stoljeća naročito su bombastično kraj svijeta najavljivali Jehovini svjedoci; trebao se dogoditi nekoliko puta, određeni su točni datumi, broj članova te vjerske zajednice naglo je porastao… Ako se ne varam, zadnji put je kraj trebao biti 1974. Dan je došao i prošao, ništa se nije dogodilo, ali interesantan je jedan drugi fenomen: broj članova nije, kao što bi se očekivalo, naglo pao. Uglavnom, nakon toga vodstvo Jehovinih svjedoka, koje se nalazi blizu Bruklinskog mosta, prestalo je s preciziranjem točnog datuma.

Pogledao sam i jedan uistinu bizaran dokumentarni film na tu temu. Radilo se o američkom propovjedniku, odmetnutom članu Adventista sedmoga dana, koji je razvio svoju eshatologiju, a budući da je bio neobično rječit i, kako to već ide, na svoj način karizmatičan, okupio je relativno brzo nekoliko desetaka sljedbenika, tj. mahom sljedbenica. Otišli su u neku pustinjsku zabit na Srednjem zapadu, a onda ih je „pastor“ uvjerio da će taj i taj dan biti smak. Uvjerio je po svoj prilici i sebe jer je dopustio TV ekipi da snima zbivanja u kampu posljednjih nekoliko dana. I doista, stigla je večer tijekom koje je trebao doći kraj, svi su uzeli svijeće i uz pjesmu krenuli u pustinju. Sjeli su oko vatre, molili, pjevali i čekali… Čekali su tako do jutra pa su se, ne pretjerano uznemireni, u sasvim dobrom raspoloženju vratili u kamp. I opet se pokazalo da je većina članova zajednice odlučila ostati; njihov vođa se samo smješkao, nešto je nesuvislo prokomentirao i… život ide dalje. U Sjedinjenim Američkim Državama takvih skupina ima zacijelo mnogo.

Što se tiče Holywooda & Co., nadam se da su zaključili da tema više nije aktualna i da ćemo odahnuti od komercijaliziranog obezvrjeđivanja biblijskih proroštava.

Autor:Darko Milošić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.