Don Lavatori razotkriva misterij zla! Sotona ima samo tri ograničenja, evo koja

Autor: Vjera

Otkriva i zamku zla u koju sve više padaju ljudi

Don Renzo Lavatori u svojoj posljednjoj knjizi, Sotona, anđeo zla, razotkriva misterij zloga i upozorava koliko je opasno sve demonizirati. Koji su rizici da se vragu ne pridaje odgovarajuća težina. Koje su njegove granice i odakle zlo potječe?

‘Ne možete sve demonizirati. Tako bi uloga sotone bila uzvišena i čovjek oslobođen svake odgovornosti.’, kazao je unitervjuu za Luce de Maria

Don Renzo, čemu zlo na svijetu ako je, kako čitamo u Postanku, Bog stvorio sve dobro?

Stvorila si me i učinio sve lijepo i divno? Odakle zlo, od Boga? Ne, kad nam se dogodi patnja, ne kažemo da je Bog taj koji nam je zadao ovu bol ili tugu. On želi samo dobro i može pretvoriti zlo u dobro.

Pa zar od čovjeka zlo dolazi?

Zlo ne dolazi od nas, jer je jače od nas. Ako je zlo došlo od čovjeka, morali bi ga moći pobijediti, a umjesto toga to ne možemo učiniti.

Pa ako nije Boga i zlo nije od čovjeka, tko stvara zlo?




Podrijetlo zla je u anđeoskom grijehu. Lateransko vijeće iz 1215. kaže: Bog je stvorio sve dobro, ali sotona, kao dobar anđeo, svojom slobodnom inicijativom nije želio ići u skladu s Božjom voljom. Samoosuđivao se i odatle je zlo svijeta nastalo a prezentira se u svijetu i kroz poplave, potrese, bolesti itd. Zlo je stoga poteklo od čisto duhovnog i racionalnog stvorenja superiornog u odnosu na čovjeka. Zbog toga je Riječ postala tijelo, razlog otkupljenja. Jer sami se ne možemo spasiti. Isus je došao izliječiti našu slabost pobijedivši smrt i Sotonu.

Koliko je važno razumjeti ovo porijeklo zla?

Proučavanje ovog aspekta vraga, u svjetlu Boga, postaje vrlo važno kako bi se izbjegle neke pogreške, uključujući optuživanje Boga za zlo i pripisivanje svog grijeha zlu.




Koje je njegovo mjesto?

S pravom mu samo dajte pravo mjesto. To je stvorenje, nije Bog, a nije ni emanacija lošeg boga. Sotona je stvorenje duhovnog Boga. Stvoren dobar i slobodan, a njegov slobodni izbor nijekao je njegovu pripadnost Bogu. Želio je biti gospodar sebe. Stoga je stvorio kaos u kozmosu. Nije miran, ali ne može učiniti više nego što mu je dopušteno.

Dakle, vrag je ograničen i koje su to granice?

Vrhovna Božja Volja. Bog je njegov gospodar pa ne može više nego što mu dopušta njegov stvoritelj. Kao što je zapisano u Apokalipsi, postoji njegovo razdoblje, ali onda je bačen u ponor.

Slobodna volja čovjeka. Ako čovjek ne želi, ne može ga ništa prisiliti na zlo, kao što nas Bog ne može obvezati na dobro. Ovo je slobodna volja. Naša sloboda izbora, Božji dar koliko je dragocjen, toliko je i osjetljiv za upotrebu.

I treće je Križ. Jer je na križu Krist jednom zauvijek pobijedio Sotonu. Pred Isusovim križem Sotona bježi.

Tko nam pomaže prevladati sotonine napade?

Prije svega Marija, veliki sotonin neprijatelj. U Postanku 3:15, nakon grijeha, Bog je prvo ukorio Adama, zatim Evu, a zatim zmiju. “Neprijateljstvo ću staviti između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina. On će ti satrti glavu; a ti ćeš ga raniti na peti.”

U Apokalipsi zmaj započinje napad na ženu odjevenu u sunce (Mariju, ali i Crkvu), koja je spašena od orla i odvučena u pustinju. Ovo je naša priča, ali znamo da je Isus pobijedio.

Dakle, dobro uvijek pobjeđuje

Dobro uvijek pobjeđuje zlo. Izvučimo se iz ovog sindroma žrtve i tipičnih izraza: Bolestan sam, ne mogu to učiniti, sada više nema što za učiniti. Ja ne mogu. itd.

Ljudi padaju u depresiju, padaju u očaj. Taj osjećaj rezignacije, neprekidna žalba daje neprijatelju snagu i tako postajemo njegov podanik. Ovo je vrlo tanka i opasna zamka. Umjesto toga, uvijek se moramo nadati, jer Bog ima druge resurse.

Izvor

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.