foto: wikimedia

Drevna pobožnost Djevici Mariji na današnji dan: Okruni Gospu kao prvi kršćani i primi silne milosti

Autor: Z. K.

Uvijek je prilika da stavite krunu našoj majci. Kraljici Mariji.

Okrunite sliku Djevice Marije koju imate u svojoj kući ili u svojoj molitvenoj skupini. To je drevna praksa kršćanskih crkava na Istoku i Zapadu. Krunidba je oblik poštovanja koji se često iskazuje slikama Djevice Marije.

Naročito od kraja 16. stoljeća na Zapadu je praksa krunjenja slika Djevice postala generalna među vjernicima, kako među redovnicima tako i među laicima.

Jer Marija je Kraljica; Kraljica i Gospa svega stvorenoga. Kroz stoljeća kršćani su je tako prepoznavali na Istoku i Zapadu.

Papa Pio XII imao je čast utemeljiti doktrinu na Marijinom kraljevstvu i ustanoviti njezin blagdan, u svojoj velikoj enciklici “Ad Coeli Reginam”, jednom od dominantnih događaja prve Sveopće marijanske godine.

U njemu nam govori:

„Sakupili smo iz spomenika kršćanske starine, iz molitava liturgije, iz urođene pobožnosti kršćanskoga naroda, iz umjetničkih djela, odasvuda, izraze i naglaske prema kojima je Djevica Majka Božja obdarena kraljevskim dostojanstvom.
I također smo pokazali da razlozi koje sveta teologija izvlači iz riznice božanske vjere u potpunosti potvrđuju ovu istinu.

Iz tolikih prinesenih svjedočanstava nastaje koncert, čiji odjek dopire do golemih prostora, da slavi uzvišenost dostojanstva Majke Božje i ljudske, koja je uzdignuto do nebeskih kraljevstava iznad anđeoskih zborova.”

Dana 1. studenoga iste godine, u bazilici Santa María la Mayor, pred 450 izaslanstava iz najvažnijih marijanskih svetišta u svijetu, koji su nosili svoje barjake sa slikama njihovih posveta, papa Pio XII. proglasio je Marijinu kraljevinu.
I okrunio je Djevicu kao Kraljicu svijeta u svojoj Ikoni Salus Populi Romani, i objasnio značenje te kraljevske vlasti:

„Marijino kraljevstvo je nezemaljsko carstvo, koje, međutim, u isto vrijeme prodire do najintimnijih srdaca i dotiče ih u njihovu duboku bit, u ono duhovno i besmrtno u njima.

Podrijetlo Marijine slave, u vrhunskom trenutku koji osvjetljava cijelu njezinu osobu i njezino poslanje, jest onaj u kojem se, puna milosti, obratila arkanđelu Gabrijelu koji je očitovao njezin pristanak na božansku naklonost.

Na taj je način postala Majkom Božjom i Kraljicom te primila kraljevsku službu osiguravanja jedinstva i mira ljudskog roda.

Marija je okrunjena kao Kraljica na nebu, od strane Presvetog Trojstva. Njena kruna je Ljubav tri Božanske osobe. To su dvanaest zvijezda koje nam pokazuje Apokalipsa, koje simboliziraju dvanaest plemena Izraelovih i dvanaest apostola, sa svima nama, njihovom djecom.

Obred krunjenja slike Blažene Djevice objašnjava narav i značenje obreda:

“Štovanje slika Blažene Djevice Marije često se očituje kićenjem njezine glave kraljevskom krunom.

A kada slika Svete Bogorodice nosi u naručju svoga božanskog Sina, obje su glave okrunjene (…).

Običaj predstavljanja Djevice Marije opasane kraljevskom krunom potječe iz vremena sabora u Efezu (431.), kako na Istoku tako i na Zapadu.

Kršćanski umjetnici često su slikali slavnu Majku Božju kako sjedi na kraljevskom prijestolju, ukrašena kraljevskim regalijama i okružena dvorom anđela i svetaca s neba.

Na tim je slikama božanski Otkupitelj često predstavljen kako svoju Majku okružuje blistavom krunom”.

Zato Božji narod ima bezbroj slika, vrlo raznolikih oblika, s većom ili manjom umjetničkom vrijednošću, koje su pastiri okrunili, prepoznajući uvijek majčinsku i uvijek slatkoljubivu vlast nad tim narodom.

A u mnogim slučajevima, sam vrhovni papa je taj koji ih je okrunio. Tako je odana počast najpoznatijim slikama svijeta.

Kako okruniti sliku ili kip Djevice Marije koji imamo doma? >>>više na vjera.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.