foto: wikimedia

Don Bosco svjedoči kako je anđeo čuvar po ovom zazivu spasio dječaka od smrti

Autor: Z. K.

U Biografskim memoarima, skupu od 19 svezaka o životu don Ivana Bosca, osnivača salezijanskog reda,  izvješćuje se da je svetac “bio toliko uvjeren da ima anđela čuvara uz sebe da se činilo da ga vidi svojim očima”. Nadalje, običavao je pozdravljati anđele čuvare ljudi koje je susretao i moliti anđele čuvare svojih dječaka da im pomognu.

UPOZNAJTE DON BOSCA: Prorok ispunjen Duhom svetim, apostol mladih i mističar


U tom je smislu svojim dječacima usadio duboko poštovanje i ljubav prema vlastitom anđelu, govoreći im da je on prijatelj.

Zazovi svog anđela

Zazovi svog anđela u iskušenjima. On vam želi pomoći više nego što vi želite da se vama pomogne… Ne slušajte đavla i ne bojte ga se; On drhti i bježi pred prisutnošću vašeg anđela”, rekao im je.

Isto tako, jednom im je obećao da “ako se nađete u ozbiljnoj opasnosti za svoju dušu ili tijelo, zazovite ga: uvjeravam vas da će vam pomoći i izbaviti vas.”

Dječak preživio smrtonosan pad

Jedan od mladih koji je slijedio don Bosca radio je kao zidar. Jednog dana, dok su bili na skeli, pukli su neki nosači. On i još dvojica suputnika počeli su padati s četvrtog kata među daske, kamenje i cigle. Dječak se sjetio svečeva savjeta i uzviknuo: “Anđele moj, pomozi mi.”

Trojica su pala na zemlju. Jedan je odmah preminuo, drugi je preminuo u bolnici, no mladić koji je zazvao svog anđela čuvara ustao je neozlijeđen i bez ijedne ogrebotine, na zaprepaštenje svih prisutnih. Dječak je od tog dana nastavio raditi i tada potvrdio don Boscovo obećanje.

Svećenik upozorio na ‘veliki zločin’ zanemarivanja anđela čuvara: Znate li koja je njihova moć i koje blagoslove gubite?
Anđeo i konji

Također svetac pripovijeda što je doživjela supruga portugalskog veleposlanika koja se ispovjedila don Boscu. Svetac joj je za pokoru dao da u određenim okolnostima tog dana daje milostinju, ali je ona uvjeravala da ne može jer mora ići na put.

Tada joj je svećenik rekao da svom anđelu čuvaru tri puta izmoli molitvu Anđeo Božji, kako bi joj pomogao i kako se ne bi uplašila onoga što će joj dogoditi. Žena je bila impresionirana i kod kuće je molila molitvu sa svojim zaposlenicima.

Na put je krenula u kočiji s kćerkom i konobaricom. Kad su bili na putu, konji su se prestrašili i započeli brzu trku. Kočijaš ih nije uspio zaustaviti i kočija se prevrnula, a konji su nastavili vući.

Žene su vrištale i izgledalo je kao da će biti zdrobljene na smrt. Gospođa je reagirala i počela moliti iz sve snage: “Anđele Božji, ti si moj čuvar…”. Odjednom su konji stali i nitko nije umro. Zbog toga su majka i kći uzviknule: Živio Bog i živio Anđeo čuvar koji nas je spasio!
Nešto kasnije, gospođa je postala velika don Boscova dobročiniteljica za najpotrebniju mladež.

Padre Pio o anđelu čuvaru: Ne čini mu ovo, poslije Boga i Gospe on te voli najviše!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.