DOKAZ SAČUVAN DO DANAS! 300 zlatnika ispalo iz ruke kipa sv. Antuna

Autor: Vjera

Kako jednostavna vjera može postići neviđena čuda

Španjolski trgovac Antonio Dante napustio je Španjolsku 1729. godine u Južnu Ameriku kako bi osnovao tvrtku u Limi, Peru. Njegova supruga, koja je ostala u Španjolskoj, napisala mu je niz pisama bez odgovora. Nakon mnogo mjeseci punih briga i s najvećom vjerom i jednostavnošću, donijela je pismo sa sobom u crkvu svetog Franje u Oviedu. Sveti Franjo i sveti Antun bili su bliski prijatelji i suputnici tijekom svog života.

U crkvi je bio veliki kip svetog Ante, a ona je stavila pismo svom mužu u njegovu ispruženu ruku i s pouzdanjem izmolila sljedeću molitvu za njegov nebeski zagovor:
“Sveti Antone, molim te; neka ovo pismo stigne do njega i dobije za mene brz odgovor.”

Sutradan se vratila u crkvu i vidjela da je njeno pismo još uvijek tamo. Frustrirano plačući što joj pismo nije dostavljeno, privukla je pažnju brata sakristana koji je slušao njezinu priču. Nakon toga joj je rekao da je pokušao ukloniti pismo, ali nije mogao, te je upitao gospođu hoće li ga pokušati ukloniti. Pokušala je, i to je učinila s lakoćom.

Pismo koje je izvadila iz ruke kipa svetog Ante nije bilo ono koje je ondje stavila dan prije; bilo je to pismo njezina muža. Kad mu je izvadila pismo iz ruke, tristo zlatnika palo je s rukava kipa.

Začuđeni, nekoliko je fratara otrčalo na mjesto događaja te su čekali da se čudesno pismo otvori. Pismo je datirano 23. srpnja 1729. i glasilo je:

“Najdraža moja ženo. Već neko vrijeme očekujem pismo od tebe i jako sam zabrinut što te nisam čuo. No, konačno je tvoje pismo stiglo, i dalo mi je radost. Otac reda svetog Franje mi ga je donio. Žalite se da sam vaša pisma ostavio bez odgovora. Uvjeravam vas da nisam ništa primio i vjerovao sam da morate biti mrtvi, pa tako možete zamisliti moju sreću pri dolasku vašeg pisma. Odgovaram vam sada preko istog vjerskog Oca i šaljem vam tristo zlatnih kruna, što bi vam trebalo biti dovoljno za podršku do moga povratka. U nadi da ću uskoro biti s vama, molim Boga za vas i preporučujem se svom dragom zaštitniku svetom Antunu i žarko želim da mi i dalje šaljete vijesti o sebi. Vaš najdraži, Antonio Dante”.

Izvorno pismo, napisano na španjolskom, s ljubavlju se čuva i čuva u Franjevačkom samostanu u Oviedu.




Sveti Ante – čudotvorac

Za života Bog je sa zadovoljstvom učinio nebrojena čuda u životu franjevačkog svećenika svetog Antuna Padovanskog, a njegov ugled svetosti bio je općenito priznat. Stoga u određenom smislu ne čudi što su neposredno nakon smrti svetog Ante čuda koja su se dogodila na njegovu grobu bila toliko velika da je padovanski biskup zatražio od Vatikana njegovu kanonizaciju. Pravosudna istraga pokrenuta je bez odlaganja, a iznimkom koja se smatra bez premca u povijesti, 30. svibnja 1232. papa Grgur IX., Svečano je proglasio deklaraciju o proglašenju svetim, samo jedanaest mjeseci nakon Antunove smrti. Njegova majka i dvije sestre koje su ga preživjele imale su izuzetnu i iznimno rijetku privilegiju svjedočiti ceremoniji kanonizacije i pridružiti se svečanostima koje su uslijedile nakon objave. Oni koji su upoznati s procesom kanonizacije znaju da je takva brza kanonizacija nečuvena u Katoličkoj crkvi, jer normalan proces zahtijeva mnogo proučavanja života predloženog sveca, pa se kao takvi obično kanoniziraju desetljećima, a često i stoljećima nakon njihove smrti . Takva je bila izuzetna svetost svetog Ante.




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.