fbpx
Photo: Robert Anic/PIXSELL

DANAS JE VELIKA SUBOTA Uvod u najveći kršćanski blagdan – Uskrs!

Autor: S.P.

Nakon Velikog petka stigla je i Velika subota.

Znate li što obilježava taj dan? Velika subota je spomen na Isusov počinak u grobu. Završava vazmenim bdijenjem koje nas uvodi u najvažniju nedjelju kršćanske povijesti, a to je nedjelja Kristova uskrsnuća.

Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanom u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od starog ropstva, grijehu i smrti.

Uskrsna svijeća je simbol uskrslog Krista

U noći gori Uskrsna svijeća, simbol Krista koji je uskrsnuo. Isus Krist je svjetlo čovječanstva. Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje veliki vazmeni navještaj: Krist je doista uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. Svojom smrću on je zauvijek pobijedio zlo i svim je ljudima podario Božji život, piše Večernji list.

Prema drevnoj tradiciji, za vazmenog bdijenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova.

Inače, dani Vazmenog Trodnevlja su Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Oni su nazivaju “svetima” ili “velikima” jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjeg događaja kršćanskog otkupljenja te vjernike uvode u bitnu jezgru kršćanske vjere, a to su muka, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.