Curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana i Papina izjava

Autor: R.V/D.B.

Kao dio kriminalne istrage vatikanske žandarmerije o neovlaštenom uzimanju i dijeljenju povjerljivih dokumenata, koja traje već nekoliko mjeseci, dvije su osobe u subotu i nedjelju (31. listopada i 1. studenog) pozvane na ispitivanje, temeljem dosada prikupljenih dokaza – stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Te su dvije osobe mons. Lucio Angel Vallejo Balda i doktorica Francesca Chaouqui, koji su bili članovi Povjerenstva za organizaciju i gospodarsko-administrativnu strukturu Svete Stolice (COSEA), koje je Papa utemeljio 2013. godine i koje je nakon isteka mandata raspušteno. Nakon ispitivanja, te su dvije osobe zadržane u pritvoru zbog nastavka istrage. Jučer je Ured promicatelja pravde potvrdio njihovo uhićenje.

Doktorica Chaouqui je u međuvremenu puštena na slobodu, budući da nije bilo očitih razloga da ju se dalje zadrži i zbog njezine suradnje s istragom, dok je mons. Vallejo Balda i dalje u pritvoru. Valja podsjetiti kako je objava povjerljivih dokumenata zločin prema zakonu Države Vatikanskoga Grada.

Što se tiče knjigâ čija je objava ovih dana, treba istaknuti da se kao i u prošlosti radi o teškoj izdaji Papina povjerenja i, što se tiče autora, da je to čin koji izvlači korist iz teško nezakonitog djela predaje zadržanih dokumenata. Zakonske i moguće kaznene posljedice tog čina trenutačno se proučavaju u Uredu promicatelja pravde u vidu mogućih daljnjih mjera koje će, ako je potrebno, uključivati međunarodnu suradnju.

Publikacije ove vrste – zaključuje se u priopćenju – ne pridonose ni na koji način utvrđivanju jasnoće i istine, već stvaraju nejasnoće te djelomične i tendenciozne interpretacije. Treba apsolutno izbjegavati pogrešno mišljenje da će to na neki način pomoći Papinu poslanju.

Radi se, naime, o pokušaju autora da svijetu prenesu kritiku na rad jednog dijela Rimske kurije koja se protivi financijskoj reformi koju provode ljudi od povjerenja Pape Franje. Rastužen radi svega toga Papa Franjo je za Radio Vatikan rekao: ‘Idemo dalje, mirno i odlučno.’

Autor:R.V/D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.