Screenshot

Čudo Gospe žalosne odobrila je Katolička Crkva: Djeca u školi gledala sliku u nevjerici

Autor: Z. K.

Katolička Crkva u svojoj dugoj povijesti bilježi nebrojiv broj raznih mističnih fenomena i čudesnih događaj koji se događaju diljem svijeta, a među njima su i slike i kopovi koji plaču ili na jedan način oživljavaju.

No, da bi nešto bilo odobreno kao ‘čudo’ ili ‘dostojno vjerovanja’, mora proći rigoroznu istragu Crkve koja onda daje svoj sud. Među malobrojnim odobrenim  događajima je i događaj od 20. travnja 1906.,  kad  se prije 118 godina, u Ekvadoru  dogodilo “čudo žalosne Djevice”.

Tijekom razdoblja od otprilike 15 minuta, slika Djevice žalosti smještena na jednom od zidova školskog kompleksa počela je otvarati i zatvarati oči pred grupom iznenađenih svjedoka, učenika internata, škole San Gabriel u Quitu, Ekvador.

Screenshot

Događaj 20. travnja

Čudu je svjedočilo 35 učenika između 10 i 11 godina, koji su završavali večeru u blagovaonici svoje škole nakon cjelodnevne ekskurzije.

Bio je to Veliki tjedan, pa je velika većina učenika bila kod kuće sa svojim obiteljima, a ostala je samo mala skupina učenika, ostavljena na brizi nekih školskih vlasti isusovačke škole.

U 20 sati. jedan od učenika, po imenu Hermann, bio je zapanjen kada je shvatio da slika Bogorodice koja se nalazila na jednom od bočnih zidova blagovaonice otvara i zatvara kapke kao da je živa osoba. Na trenutak je Hermann pomislio da je ono što vidi plod njegove mašte. Međutim, nekoliko sekundi kasnije, jedan od njegovih suputnika, prezimena Chávez, počeo je vikati: “Pogledajte Djevicu!”, privlačeći pozornost svih.

U međuvremenu je drugi učenik upozorio oca Andrésa Roescha, prefekta škole, i Luisa Alberdija , inspektora, na ono što se događa, kako bi i oni promatrali sliku.
Alberdi je uspio reći: “Ali oče, ovo je čudo!” Nakon 15-ak minuta slika Djevice prestala je bljeskati. Među prisutnima bilo je i onih koji su tvrdili da su vidjeli Majku kako lije suze.

Nadbiskup Kutleša: ‘Potvrđeno je da je ova slika Gospe plakala ljudskim suzama, evo zašto plače’
U tjednima nakon

Sljedećeg su se dana glasine o onome što se dogodilo u školi San Gabriel proširile cijelim gradom, do te mjere da su natjerale najvišu crkvenu vlast da progovori.

Mons Ulpiano López Quiñonez, kapitularni vikar, naredio je da se „ta slika pokrije i ništa se ne smije objaviti u tisku ili na propovjedaonici, u vezi s tim događajem, dok se ne odluči o njzinoj vrijednosti i autentičnosti.”

Nakon iscrpne istrage skupine stručnjaka, 31. svibnja kapitularni je vikar iznio iscrpno izvješće u kojem je dopisno stajalo:

“Činjenica, provjerena u isusovačkom kolegiju, dokazano je materijalno istinita.” “Zbog okolnosti u kojima se dogodilo”, glasio je crkveni dekret, ono što se dogodilo u San Gabrielu s likom Djevice “ne može se objasniti prirodnim uzrocima” niti se “može pripisati đavolskom utjecaju. Posljedično tome, u nju se može vjerovati čisto ljudskom vjerom i, iz istog razloga, može se podvrgnuti slici koja ju je izazvala, kultu koji je dopušten od Crkve, i ići mu s posebnim povjerenjem.”

Nekoliko godina kasnije, škola San Gabriel promijenila je svoju lokaciju, ostavljajući stare objekte u povijesnoj jezgri. Slika Gospe Žalosne premještena je u novo sjedište, a blagovaonica u kojoj se 1906. dogodilo čudo pretvorena je u kapelu.

Čudesne pojave na Malti: Kipovi koji se pomiču, slike i svetišta uzrok su nebrojenih milosti i ozdravljenja

Papa Franjo posjetio Djevicu Žalosne u Ekvadoru

Tijekom apostolskog pohoda vrhovnog pape Ekvadoru sredinom 2015., odana je počast Djevici Žalosnoj u spomen na znamenje koje se dogodilo u školi San Gabriel.

Papa Franjo posjetio je mjesto gdje se trenutno nalazi čudotvorna slika – crkvu Majke, Iglesia de la Compañía  – gdje je položio cvjetni aranžman pod noge Žalosne, nastavio molitvu, a zatim slavio Svetu Euharistiju.

Dana 7. srpnja, u sklopu događanja za Papin posjet, čudotvorna je slika u procesiji odnesena u park u Quitu i pratila je središnju misu tog dana, koju je predvodio SvetiOtac.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.