foto: pexsels

Crkva slavi ukazanje Gospe u Fatimi: ‘Ne bojte se, neću vam nauditi’

Autor: Z. K.

Svakog 13. svibnja Crkva slavi Gospu Fatimsku, jednu od najraširenijih i najomiljenijih marijanskih pobožnosti u katoličkom svijetu. Bio je 13. svibnja, ali 1917. godine, kada se Majka Božja prvi put ukazala trojici skromnih pastira u Cova de Iría, Fátima (Portugal).

Službeni naziv ove marijanske pobožnosti je ‘Naša Gospa od Fatimske krunice’. Spominjanje svete krunice odgovara stalnim Gospinim zahtjevima da je mole svi katolici, posebno za mir u svijetu.

“Ne bojte se. Neću vam nauditi”, rekla je Djevica Marija Luciji, Jacinti i Franciscu, troje portugalske djece koja su, zadivljena njezinom prekrasnom prisutnošću, bila razumljivo ispunjena strahom. Ti mališani, kao vjerojatno bilo tko na ovoj zemlji, bili su oduševljeni onim što su njihove oči vidjele, “tu damu odjevenu u bijelo, svjetliju od sunca.”

Gospa u Ftima preko djece, danas svetog Faranje, Jacinte i sestre Lucije,  poziva svijet na svakodnevnu molitvu krunice/ foto: wikimedia

Obraćenje grešnika

Nakon početnog šoka, naša slatka Majka otkrila im je odakle dolazi, sišla je s neba da pomogne u jačanju veze između Boga i ljudi. Zatim je zamolila njih troje da se vrate na to isto mjesto 13. svakog mjeseca, u isto vrijeme, sljedećih šest mjeseci. Zatim ih je upitala:

“Želite li se prinijeti Bogu sve patnje koje bi vam On htio poslati kao zadovoljštinu za grijehe kojima je uvrijeđen i kao naknadu za obraćenje grješnika?” Mališani su odgovorili potvrdno, pa ih je Djevica s iskrenošću i nježnošću upozorila da će mnogo patiti jer su ljudski grijesi veliki. No, tješila ih je i rekavši da će milost Božja uvijek biti uz njih i davati im snagu.

Gospa je odmah otvorila ruke i jaka svjetlost je obasjala djecu, koja su pala na koljena i počela moliti: “Presveto Trojstvo, klanjam ti se. “Bože moj, Bože moj, ljubim te u Presvetom Sakramentu.”

NI RAT, NI UNIŠTENJE Lucija iz Fatime: Molim vas recite ljudima zašto su u opasnosti
Molitva za mir

Prije odlaska, Djevica bi zamolila: “Molite krunicu svaki dan da postignete mir u svijetu i kraj rata.” Rekavši to, ustala je i više je nisu mogli vidjeti.

Majka je nosila poruku mira u danima užasa za čovječanstvo: Prvi svjetski rat se razvijao i komunizam je počeo vrebati svijetom kao nikada prije.
Sljedećih mjeseci djeca su dolazila na sastanke s Gospođom, kao što je i tražila. Nažalost, to bi rezultiralo time da mali pastiri postanu meta ismijavanja, kleveta, pa čak i prijetnji zatvorom – svijet nije htio povjerovati i prihvatiti njihovo svjedočanstvo. Istina je da su u tom trenutku dirnuta mnoga srca, ali je nastalo i mnogo nerazumijevanja. Lokalne političke vlasti odmah su pokazale nezadovoljstvo velikim mobilizacijama naroda i neočekivanim vjerskim preporodom.

Polarna svjetlost nad Europom i Gospino proročanstvo: Već se dogodilo

Poruka je odzvonila svijetom

Mjesecima nakon što su se ukazanja dogodila, Francisco i Jacinta Marto, koji su bili braća – umrli su od bolesti. Lucía Santos će ih preživjeti i postati redovnica u klauzuri. Tijekom godina Crkva će prepoznati svjedočanstvo djece i istinitost čudesnih ukazanja Majke Božje, a u međuvremenu se pobožnost Fatimske Djevice širila svijetom kao nijedna dosad marijanska pobožnost.

Nekoliko desetljeća kasnije, papa sveti Ivan Pavao II posvetio je Rusiju – naciju porobljenu komunizmom, ideologijom suprotnom Bogu i ljudima – Bezgrešnom Srcu Marijinu, u ispunjenju zahtjeva Majke Božje.

Naposljetku, Papa hodočasnik, godine 2000., proglasit će blaženima vidioce Jacintu i Francisca, na ceremoniji kojoj je nazočila sestra Lucia, posljednja preživjela od troje vidjelica. Časna sestra umrla je tek nekoliko godina kasnije, 2005. godine.

Fatimsko proroštvo o Rusiji: Gospa je upozorila što će se dogoditi, ali nitko ne sluša

Zahtjevi koje je Djevica iz Fatime uputila malim pastirima

U svom Četvrtom sjećanju, sestra Lucía Santos daje izvještaj o posebnom zahtjevu Djevice, izrečenom u ukazanju 13. srpnja 1917.:

“Žrtvujte se za grešnike i recite više puta, osobito kad prinosite žrtvu: O Isuse, to je za tvoju ljubav, za obraćenje grešnika i kao zadovoljština za grijehe počinjene protiv Bezgrešnog Srca Marijina.”

Zatim je inzistirala: “Kada moliš krunicu, reci na kraju svakog otajstva: O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenog ognja i dovedi u raj sve one kojima je najpotrebnije tvoje milosrđe.” Čitaj više na Vjera.hr.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.