fbpx
foto:wikimedia

Britanski medij objavio da je Hrvatska uvela covid potvrde u crkvama: Prenose uznemirujuće riječi europskog kardinala

Autor: Vjera

Glavni europski biskup podupire covid potvrde kao uvjet za ulazak u crkve diljem kontinenta

Iako na službenim stranicama Europske biskupske konferencije nismo mogli naći ove izjave kardinala Jean-Claudea Hollericha iz Luksemburga, predsjednika biskupske konferencije Europske Unije, što bi značilo da je riječ o osobnim, a ne službenim smjernicama europskih biskupa, izjave objavljene u britanskom TheTabletu mogle bi zabrinuti vjernike na kontinentu.

“Voditelj povjerenstva koje predstavlja katoličke biskupe Europske unije pozvao je da se za sve koji žele pristupiti vjerskim službama u Europi zahtijevaju Covid potvrde, u posljednjem potezu prema općem prihvaćanju strože kontrole Crkve”, piše The Tablet i navodi dalje izjave kardinala:

Potvrde će vratiti ljude u crkvu ?

“Tijekom ove faze kada se pandemija ponovno pojavljuje, moramo spašavati živote, a ova zelena karta mogla bi vratiti ljude na svetu misu ”, rekao je kardinal Jean-Claude Hollerich i dodao: “Od Božića je u Luksemburgu na snazi ​​zakon koji dopušta sudjelovanje na liturgijama samo cijepljenima, osim u slučaju slavlja s manje od 20 vjernika. Neki svećenici su se usprotivili, a to ne pomaže u traženju rješenja”, rekao je kardinal, a prenosi ovaj medij.

63-godišnji kardinal komentirao je pozive da se dokaz o potpunom cijepljenju postavi kao uvjet za pristup crkvenim službama u Italiji, kao sredstvo za borbu protiv trenutne Omicron varijante Covid-19. Rekao je državnom dnevniku La Nazione da se njegova vlastita luksemburška nadbiskupija “uvjerljivo pridržavala” vladinih ograničenja, dodajući da su svećenici koji su se protivili strogim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama, posebice iz Poljske, uzrok “povrijeđenosti i dezorijentacije” piše The Tablet koji iznenađujuće ističe i Hrvatsku kao rijetki primjer gdje je Covid potvrda potrebna za ulazak, što je koliko znamo, ne baš istinita informacija.

Hrvatska i potvrde?

Pa tako pišu: “Unatoč prigovorima nekih skupina za ljudska prava, dokaz o cijepljenju trenutačno je potreban za ulazak u crkve u Švicarskoj i Hrvatskoj, kao i u Nizozemskoj, gdje su vjerske službe nakon 17 sati bile zabranjene početkom prosinca u skladu s novim mjerama koje je nametnula vlada , a broj vjernika je kasnije ograničen na 50 od strane biskupske konferencije.”

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.