ŽENE: Ne dopustite da gorčina otruje vaš brak (2. dio)

Autor: D.B.

Pred vama je drugi dio izvrsne pouke Sabrine Beasley McDonald o gorčini koja je tako prisutna u mnogim brakovima. Je li vam poznata šteta koju uzrokuje gorčina, znate li kako izaći van iz toga? Svakako pročitajte u nastavku korisne upute kako brak može biti iscijeljen na ovom području.

Treće, gorčina se širi. Jeste li ikada vidjeli komad pljesnivog kruha? Čini se kako je samo dio pokvaren, ali pogledate li kruh kroz mikroskop, vidjeli ćete kako se korijeni šire kroz cijelu krišku. Ono što se vidi na površini ne daje točnu sliku onoga što se događa ispod.

Gorčina se širi na isti način. Malo gorčine može se početi širiti kroz vaše srce i zaraziti čitavo tijelo. Počet će se manifestirati kroz vaš stav i držanje te utjecati će čak i na vaše zdravlje.

Nadalje, gorčina se može proširiti i na vašu djecu i obitelj. Jeste li ikada primijetili kako kritičnost jedne osobe čini da i drugi postanu kritični? Isto je i s gorčinom. Pavao to uspoređuje s kvascem kada piše: „Malo kvasca ukvasi sve tijesto“ (Gal 5,9). Kada u vaš život uđe gorčina, ona se proširi na vašu obitelj, crkvu i svakoga tko je dio vašeg života.

Riješiti se gorčine

Možda vas se čini kao da je za vaš bračni odnos ostalo jako malo nade. Možda ste tako puni gorčine da ste se uvjerili kako vaš brak ne može biti iscijeljen, ali dopustite mi da vas uvjerim kako iscjeljenje počinje s vama. S Bogom je sve moguće (vidi Mt 19,26). Ovo su četiri koraka koje je potrebno poduzeti kako biste započeli iscjeljenje od gorčine.

Prvo, priznajte da je vaša gorčina grijeh. Lako je opravdati naše stavove kada smo povrijeđeni, ali Biblija nas uči da je gorčina grijeh. Poslanica Hebrejima 12,14-15 kaže: „U savezu sa svima težite za spasenjem i posvećenjem bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina. Budno pazite da tko ne ostane bez milosti Božje, da ne proklija koji gorki korijen i da ne unese zabunu i ne zarazi cijelo mnoštvo!“ Morate težiti miru sa svojim mužem i tražiti milost za oproštenje.

Drugo, tražite Božju snagu kako biste oprostili svom supružniku i revno tražite to oproštenje. U Poslanici Efežanima 4,31-32 Pavao nas ohrabruje: „Neka se ukloni od vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike, psovke sa svakom vrstom zloće“ Mjesto toga budite jedan prema drugome prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan dugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!“ Teško je biti pun milosrđa prema supružniku koji vas je povrijedio, ali moguće je. Imamo snagu da oprostimo zato što je Krist oprostio nama te nam on daje snagu kroz Duha Svetoga (Kol 2,9-11).




Treće, sastavite popis svojih povreda i odvojite vrijeme kako bi razgovarali o njima sa svojim supružnikom. Kada napravite popis, molite se kako biste vidjeli koje stvari možete otpustiti, a koje je potrebno razriješiti. Možete simbolički prekrižiti svaku stavku s popisa koju ste u stanju oprostiti. Bit će to čin vaše vjere. A za one stavke koje su ostale na popisu tražite Boga da vam da snagu kako biste mogli razgovarati sa svojim mužem o njima.

Prije no što razgovarate sa supružnikom, najavite mu da želite odvojiti vrijeme bez smetnji i u miru kako biste razgovarali s njim o nekim stvarima. Dok govorite, neka rasprava bude produktivna. Počnite priznajući svoje vlastite grijehe. Zatim govorite o svojim povredama. Nemojte samo istresti sve svoje kritike i zamjerke pred njega, već govorite u ljubavi i nježnosti i razumno.

Ako se osjećate da ne možete sami razgovarati sa svojim supružnikom, zamolite pastora ili bračni par mentora da se pridruže razgovoru. Dajte supružniku do znanja da će još netko prisustvovati razgovoru. Jednom kada počnete, vaš supružnik će možda zanijekati svoje ponašanje ili postati razdražljiv. Ali cilj rasprave je iznijeti rane, ne optuživati. Neka ljubav bude glavni pokretač vaše komunikacije.




Četvrto, brinite se oko toga da promijenite sebe, ne svog supružnika. Ne možete promijeniti svog supružnika, to može samo Bog. Ali ono što možete učiniti je dopustiti Bogu da promijeni vaše srce. Ako imate brvno gorčine u vlastitom oku, kako možete izvaditi trun iz oka svoga muža? (Mt 7,2) I vi ste u tom odnosu donijeli odluke koje su povrijedile vašeg supružnika i koje je potrebno ispraviti. Iako možda grijeh vašeg supružnika još nije razriješen, jednoga dana odgovarat će zbog toga pred Bogom (Mt 10,26). Na isti način, Bog će vas držati odgovornima za gorčinu u vašem srcu.

Izvor: Obiteljski život

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.