Što je obiteljsko nasilje i kako ga suzbiti?

Autor: D. B.

Sve je češće, ne samo muško, nasilju pribjegavaju sve više i žene!

Prema udruzi Psihoaktiva: ‘Obiteljsko nasilje je skup ponašanja čiji je cilj uspostaviti moć i kontrolu nad drugim osobama upotrebom sile, zastrašivanjem i manipuliranjem. Uključuje tjelesno, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje.                           

Tjelesno – guranje, udaranje, šamaranje, gušenje, davljenje, fizičko zadržavanje, pritiskanje, štipanje, fizičko sprječavanje da nekamo ode, povlačenje za kosu, grizenje, ujedanje, grebanje, protresanje, paljenje cigaretom, trganje odjeće s osobe, gađanje predmetima, bacanje ili uništavanje stvari u kući.

Seksualno – prisiljavanje na seks, neželjeno dodirivanje, prisiljavanje na neželjene seksualne postupke, silovanje, prisiljavanje na seks bez zaštite, prisiljavanje na gledanje pornografije, prisiljavanje na snimanje seksualnog odnosa i radnji.

Psihičko – ponižavanje, ismijavanje u javnosti, nazivanje pogrdnim imenima, psovanje, kritiziranje tuđih ideja i postupaka, ispravljanje i prodike, prekidanje osobe dok govori, nadvikivanje, iskretanje svega što netko kaže, okrivaljavanje žrtve za svoje nasilno ponašanje, ignoriranje, zastrašivanje, prijetnje, pokazivanje fizičke nadmoći, zabrane, uhođenje, praćenje, kontroliranje telefona, pošte i osobnih stvari, uništavanje nečijih predmeta, prijetnja samoubojstvom.

Ekonomsko – uskraćivanje novca, zabrana da se zaposli, upravljanje osobnom imovinom bez znanja i odobrenja, odlučivanje što i kada se smije kupiti, zahtijevanje da se opravda svaki sitni trošak, samostalno odlučivanje o kućnim financijama, neplaćanje alimentacije.’

Prema istraživanjima nasilnici su više muškarci ali u posljednje je vrijeme sve učestalije i žensko nasilje. Radi svega ovoga na dobitku su samo odvjetnici a na gubitku svi, od bračnoga para i djece do društvene zajednice. Ono što je prijeko potrebno je pružiti pomoć osobama, barem onima koje to kod sebe prepoznaju kao problem. Na žalost, u Hrvatskoj je još uvijek niska razina brige o osobnom mentalnom i socijalnom zdravlju pa su time i umanjene mogućnosti za ozdravljenje od ovih devijacija koje su najčešće uzrokovane teškom ekonomskom situacijom, lošom slikom o sebi ali i negativnim obiteljskim nasljeđem. Pa ipak, postoji sve više institucija koje su obiteljsko nasilje prepoznale kao problem te pružaju pomoć kao npr. spomenuta udruga te CZN.

Prati VJERU na FB!




 

 




Autor:D. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.