SAMCI PITALI BRAČNOG VETERANA: ‘Koliko je seksa u braku normalno?’

Autor: Mark Merrill

Nedavno sam bio na večeri s društvom prijatelja. Većina ih je u braku, ali bilo je i pregršt samaca. Nekako smo došli na razgovor o učestalosti seksa u braku.

Razgovor su započeli samci, oni koji su čeznuli za time da budu u braku i koji su bili znatiželjni. Koliko puta tjedno? Koliko puta mjesečno? Čuli su za bračne parove koji nemaju seks, i to im je bilo nezamislivo. Ustvari, nisu mogli zamisliti ništa manje od odnosa jednom dnevno. Svi koji su bili u braku su se nasmijali. Pitanja su se nastavila. Znao sam što su tražili. Budući da je svaka osoba u braku koja je bila za stolom imala čvrst brak, osjećali smo se kao da smo dobra mjera za ono što je „normalno“, a možda i „zdravo“. Dok smo se svi pogledavali pitajući se tko će na im odgovoriti, shvatio sam da svi mislimo na isto. Oklijevali smo u otkrivanju svoje intime najviše zbog straha da možda ostali parovi imaju češće odnose i da su sretniji. Možda je naš seksualni život loš i trebamo odnose imati češće. Svakako nemamo odnose tako često kao što smo imali nekada. To možda znači da naš brak ide u lošem smjeru. Konačno, odlučio sam reći ono što sam mislio da je istina za većinu brakova, ili barem ono što je istina za moj brak. Bio sam malo iznenađen (i osjetio olakšanje) kada su se ostali koji su u braku ubrzo složili sa mnom. Idemo postaviti pitanja: „Imamo li manje seksa od drugih bračnih parova?“ i „U kojem trenutku ovo postaje problem?“

Postoji li normalna količina seksa?

Ne. To ovisi o svakom pojedinačnom paru. Može postojati prosječna količina, ali ne i „normalna“. Vidio sam ankete koje kažu da je prosječna učestalost seksa za bračne parove oko nekoliko puta mjesečno (svakih 7-10 dana). No, to ne znači da je ovo broj kojem treba težiti ili po ovome suditi kvalitetu svog braka. Ono što je normalno i što prevladava su brakovi u kojima najmanje jedan partner misli da je učestalost seksa u njihovom braku nedovoljna. Ključ za zdrave spolne odnose u braku je pronalaženje mjere koja je dobra za oboje. Potrebna je požrtvovna ljubav jedno za drugo. Ulaganje u brak povećava želju. Partner s niskim seksualnim nagonom mogao bi inicirati, čak i kada mu nije stalo. Zanimljivo, redovan seks podiže razinu testosterona koji povećava želju. Slično je vježbanju. Što se više prakticira, želja za time postaje veća. S druge strane, drugi partner bi mogao žrtvovati svoja očekivanja i seksualne potrebe. Moraju se naći negdje na sredini. Sve se svodi na komunikaciju i razumijevanje. Razgovarajte i slušajte jedno drugoga. Težite da upoznate jedno drugoga, služite jedno drugome i volite prije no što očekujete da budete voljeni.

U kojem trenutku ovo postaje problem?

Problem nastaje kada supružnici zamjeraju jedno drugome i brinu samo o sebi, umjesto da se žrtvuju. Kad par ima odnose jednom u nekoliko mjeseci, to može ukazivati ​​na probleme ispod površine. Iste ankete pokazuju da su parovi koji imaju više seksa zadovoljniji u svojim brakovima; međutim, teško je odrediti što je pravi uzrok. Hoće li više seksa samo po sebi dovesti do veće ispunjenosti u braku ili je obrnuto? Vjerojatno zapravo idu ruku pod ruku. Bračni partneri koji su spremni jedno drugo staviti na prvo mjesto i ulagati u potrebe onog drugog radije nego u svoje potrebe, fizičke i emocionalne, imat će dublju razinu zadovoljstva u svom odnosu.

Izvor: Markmerrill.com preko: Novi život, prijevod: Aleksandar J.




Autor:Mark Merrill
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.