Blitc

IMATE PROBLEMA U BRAKU? Ne čekajte brodolom da bi potražili pojas za spašavanje!

Autor: Dražen Bušić

Postoje situacije kada svatko od nas treba nekoga da ga podigne i podrži, ohrabri, posavjetuje…

U braku bi to trebao biti bračni partner ali što kad se od njega/nje sve to ne dobiva, već nešto sasvim suprotno? Ako ste kršćanin onda ste u takvim situacijama sigurno probali s molitvom. I kako vam je bilo nakon toga? Vjerojatno ste bili utješeni direktno od Boga, primili ste snagu da se nosite s iskušenjima i ne tražite ništa više. OK, ali ima mnogo ljudi koji čak imaju dobru molitvu i odnos s Bogom ali njihov brak ipak stoji na mrtvoj točki ili je čak sve lošiji. Takve parove svi susrećemo a ako ste u pastoralu, kao što sam ja godinama, možda ste zatrpani s primjerima od koji jedni vrište: upomoć. U neku ruku to je i dobro jer neki drugi su, jednostavno, digli ruke od novih pokušaja da se bilo što promijeni. Zašto jedni traže pomoć a drugi ne? Zašto je tome tako? Prije svega, ima nešto u našem mentalitetu koji je još pun ponosa, primitivizma i neznanja a manjim dijelom razlog je da osobe koje bi htjele potražiti pomoć, ne znaju kome se obratiti. Mi Hrvati smo na sasvim suprotnoj strani spektra po tom pitanju od npr. Argentinaca koji još dok su trbuhu imaju svog obiteljskog psihoterapeuta. Kod nas je potreba za očuvanjem duhovnog i mentalnog zdravlja daleko iza manikura i kupnje novog limenog ljubimca. No, recimo da ste se ipak odlučili potražiti pomoć i pronašli mjesto kamo bi otišli sa svojim partnerom, što vas priječi da okrenete broj i dogovorite prvi susret? Vjerojatno neugoda pri pomisli da ćete nešto od svog ‘prljavog rublja’ podijeli s nekim neznancem. Da, to može biti problem ali morate znati da su s druge strane stola profesionalci koje veže profesionalna tajna koja savjetnika ili psihoterapeuta obvezuje na diskreciju. Uostalom, da ste iz nekog razloga morali angažirati odvjetnika ne bi li mu o vašem slučaju rekli sve po istini? Ne čekajte da vaš brak dođe u tu fazu da trebate potražiti odvjetnika! A ako vaš slučaj stvarno dođe do brakorazvodne parnice, onda će za vaše ‘prljavo rublje’ znati i sudski inventar.

Kršćansko bračno savjetovalište

Ako ste kršćanin, predložio bih vam kršćansko bračno savjetovalište jer jedino takvo odgovara vašim potrebama. Kao kršćani – djeca Božja, vi imate potrebu čuti što o vašem problemu misli Bog. Iako je kršćanski savjetnik samo čovjek, po svojoj povezanosti s Bogom i stručnosti on može i morao bi znati ako je profesionalac, što Bog misli o pojedinim situacijama i koji lijek treba ponuditi. Kršćanski savjetnik dobro poznaje nauk Katoličke crkve, Bibliju, moralnu teologiju pa osoba koja dolazi po pomoć može imati povjerenja da je na pravom mjestu. S druge strane, postoje savjetovališta, najčešće feministička gdje žene dobivaju hranu za mržnju, gdje savjetnice samo što ne kažu: ‘Ubij gada i ne okreći se!’ Kršćanski savjetnik će uvijek pokušati spasiti brak, hvatajući se za onaj, makar mali dio zdravoga što je još ostalo. A sve da se čini da nije ostalo ništa, ako je brak valjano sklopljen u crkvi, zdravi dio je uzajamno obećanje i sam sakrament, što znači da je živi Bog među supružnicima, Bog koji može obnoviti i suhe kosti (kao kod proroka Ezekijela). U kršćanskom savjetovalištu možete dobiti podršku, savjet, molitvu a ne: ‘Ubij gada i ne okreći se!’ Neki su, doduše, već pokušali potražiti pomoć u Crkvi ali su odustali od toga kad im je netko, očito vrlo nestručan rekao: ‘To je tvoj križ. Samo strpljivo.’ Ovakve parole su dovele do toga da su neke žene još više premlaćivane a neki muškarci još više izmanipulirani, i jedni i drugi dezorijentirani, bez volje za život a neki sada već i samci. U kvalitetnom kršćanskom bračnom savjetovalištu nećete čuti ovako nešto jer, kako nasilje, preljub, alkoholizam i zapuštenost, može biti Božja volja? Križ je ono što se nosi slatko radi svjedočanstva za Isusa Krista a ovdje je riječ o pobjedi sotone kojega je Isus došao uništiti. Zato je kršćanski bračni savjetnik i kršćansko savjetovanje prva linija obrane ljudskog dostojanstva, pa čak i samoga društva kojega nema bez zdrave bračne i obiteljske zajednice. Imate problem? Nema problema kojega Bog i Njegovi vojnici ne bi mogli riješiti. Zato, telefonski imenik u ruke, potražite nešto za sebe i dogovorite svoj termin (dok ne bude prekasno).

Izvor: Snaga za život

Autor:Dražen Bušić
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.