fbpx
foto: wikimedia

BRAČNI PAR UBIJEN SA ŠESTORO DJECE: Noć prije proveli su u klanjanju pred Presvetim!

Autor: Vjera

Ovo je priča o slugama Božjim Cyprienu i Daphrose Rugamba, bračnom paru iz Ruande koji su ubijeni 1994. godine zajedno sa šestero svoje djece, a prethodnu noć proveli su u euharistijskom klanjanju.

Oni su su svojim životom posvjedočili koliko bračna ljubav može uroditi nevjerojatnim plodovima.

Njihov je brak bio bolan i sve samo ne svet, u počecima.


Ciprijenova kriza vjere

Cyprien Rugamba rođen je 1932. u Cyaniki, a sa 16 godina je ušao u sjemenište, prelazeći iz manjeg u glavno selo u Nyakibandi. Ovdje doživljava duboku krizu koja ga dovodi do gubitka vjere i napuštanja vjerskih nauka.

Depresija

Zaljubljuje se u Xaverine, djevojku iz svog sela, koja je ubijena tijekom prvih međunacionalnih masakra nakon stjecanja nezavisnosti u procesu vjenčanja koje su dogovorile dvije obitelji. Mladić zapada u depresiju, a dvije godine mu je jedina utjeha pisanje u koje je dobro upućen, uz poeziju, glazbu i koreografiju.

Daphrose

Kako tradicija nalaže, Ksaverinova obitelj je ta koja traži njegovu drugu ženu, mladu i lijepu djevojku sa sela. Daphrose Mukansanga rođena je 1944. u autentično kršćanskoj obitelji koja je cijenu plemenskih napetosti platila deportacijom, nakon koje se otac razbolio i umro, a sestra je ubijena.
Vjenčanje i smrt prvorođenca

Godine 1965. vjenčanje je proslavljeno; prvi sin umire čim se rodi i to vjerojatno pridonosi, zajedno s nezacijeljenom ranom smrti njegove prve djevojke, da obiteljska zajednica nije sretna.

Daphrose je pogrešno optužena za vještičarstvo
No, obogatit će ga za desetero djece, od kojih su neka posvojena. U kontekstu ruralnog konteksta u kojem Daphrose živi, ​​možda zbog svoje katoličke vjere, pogrešno je optužena za vještičarstvo: nažalost Cyprien povjerava tim glasinama i odbacuje je, vraćajući je njezinoj obitelji.

Kad je ta optužba odbačena, muž ju prima natrag u kuću bez isprike što ju je otjerao, ograničavajući se na fasadnu vezu koja skriva brojne izvanbračne veze koje ima.

Cyprien se teško razboli

Iz jedne od njih rodila se djevojčica koju Daphrose – dodatno ponižena, ali ustrajna u molitvi za svog muža – prima u kuću poput kćeri. Godine 1980. Cyprien, koji je u međuvremenu napravio karijeru i postao direktor ruandskog Nacionalnog centra za znanstvene studije – razbolio se sve, i izgubio mogućnost kretanja zbog misteriozne bolesti s nejasnom dijagnozom. >>>više na vjera.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.