BOŽJA RIJEČ NIKOGA NE ŠTEDI: ‘Jao pastirima koji upropašćuju i raspršuju ovce paše moje!’

Autor: Dražen Bušić

DUHOVNA MISAO I LITURGIJSKA ČITANJA 16. NEDJELJE KROZ GODINU

Svake vam nedjelje donosimo aktualna liturgijska čitanja kako bi se što bolje pripremili za Euharistiju. Nije nam cilj ponuditi klasičnu propovijed, to vas ionako čeka u crkvi. Ovdje vas želimo podsjetiti na neke naglaske koje nudi Božja riječ s vjerom da će ostalo nadopuniti Duh Sveti. Tako u prvom čitanju imamo, gotovo, nesvakidašnji govor proroka Jeremije protiv pastira njegova vremena koji, po su svemu sudeći, napustili Božju riječ i narod i okrenuli se samima sebi. Nema sumnje da je toga bilo kroz svu povijest Izabranog naroda ali i kasnije u Kristov crkvi pa je pitanje koje se nameće, smiju li Božji proroci i danas tako nastupati. Neki će pobožnjaci reći da za pastire treba samo moliti ali ne ih i dobronamjerno opominjati. To, navodno, nije kršćanki, a spomenuti papu u kakvom negativnom kontekstu? Ne daj Bože! Pa ipak, već u Ranoj crkvi imamo primjer kad se Pavao suprotstavio Petru po pitanju obrezanja pogana, ne dovodeći u pitanje njegovo prvenstvo. Kasnije kroz crkvenu povijest imamo plejadu hrabrih muževa i žena koji nisu samo sjedili skrštenih ruku već ‘kretali u akciju’, pa do samog pape ako je trebalo, poput Sv. Hildegarde, bl. Helene Guera te mnogih drugih. S prijedlozima, savjetima i kritikama. Može li se tako? Može i mora, ali jedinio ako je ljubav prema Božjemu djelu ta koja vodi, prema onoj Augustinovoj: ‘Ljubi i čini što hoćeš!’

Prvo čitanje: Jr 23,1-6

Jao pastirima koji upropašćuju i raspršuju ovce paše moje – govori Gospodin. Stoga ovako govori Gospodin, Bog Izraelov, protiv pastira koji pasu narod moj: Vi ste raspršili ovce moje, rastjerali ih, niste se brinuli za njih. Zato ću se ja sada pobrinuti za vas zbog zlodjela vaših – govori Gospodin. I sam ću skupiti ostatak svojih ovaca iz svih zemalja kamo sam ih raspršio i vratiti ih na ispaše njihove: bit će plodne i množit će se. I podići ću im pastire da ih pasu te se ničega više neće bojati ni plašiti, niti će se gubiti – govori Gospodin.  Evo dolaze dani – govori Gospodin – podići ću Davidu izdanak pravedni. On će vladati kao kralj i biti mudar i činit će pravo i pravicu u zemlji. U njegove će dane Judeja biti spašena i Izrael će živjeti spokojno. I evo imena kojim će ga nazivati: Gospodin, Pravda naša.

Drugo čitanje: Ef 2,13-18

Braćo, sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko dođoste blizu – po Krvi Kristovoj. Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. Zakon zapovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. I dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu, jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu.

Evanđelje: Mk 6,30-34

U ono vrijeme, apostoli se skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: ‘Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.’ Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.




Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.