SV. HILDEGARD PRIJE 800 GODINA BOG JE DAO LIJEKOVE ZA SVE BOLESTI: Ovo je šest zlatnih načela za zdravlje!

Autor: Vjera

Tko se ovog drži, zdrav je duhom i tijelom!

Njemačka časna sestra, mističarka, autorica i kompozitorica sveta Hildegarda, rođena je u plemićkoj obitelji koja je služila grofovima von Spanheim, bliskim rođacima vladarske obitelji von Hohenstauffen. Kako je bila deseto dijete, boležljiva od rođenja, kada je napunila osam godina roditelji su je poslali crkvi kao “desetinu” (porez), kako je bilo uobičajeno u srednjovjekovno doba. Dodijeljena je na staranje sestri Juti, blizu Dizibodensberg samostana u Nemačkoj. Juta je bila izuzetno popularna i sakupila je mnogo sestra tako da se samostanski krug oko nje proširio. Nakon Jutine smrti 1136. Hildegarda ju je naslijedila kao glavarica samostana i preselila sestre u novi samostan Rupertsberg, u Bingenu na Rajni.
Od svoje rane mladosti, Hildegarda je tvrdila da ima viđenja. 1141. g. Bog joj je rekao: “Piši što vidiš!” U početku je oklijevala opisivati ukazanja, zadržavajući ih za sebe. Na kraju, nakon što ju je zdravlje popustilo od psihičkog tereta, članovi njenog reda uvjerili su je da piše. Vijesti o njenim viđenjima postajale su poznate te je Papa Eugen III., kako bi utvrdio jesu li njene vizije zaista božanski inspirirane, sastavio komisiju koja ju je posjetila. Komisija je sveticu proglasila stvarnom mističarkom.

Svoje vizije Hildegarda je sakupila u tri knjige: “Scivias” (Znati put), “Liber vitae meritorum” (Knjiga životnih zasluga) i “De operatione Dei” (O Božjim radovima) također poznatu kao “Liber divinorum operum” (Knjiga proročkih radova). U ovim knjigama opisuje svaku viziju, a zatim je objašnjava.

Hildegardina je medicina sveobuhvatna, veliku važnost imaju i prehrana i post, a postoji čak i prava psihoterapija po Hildegardi.

Dr. Gottfried Hertzka (1913.-1997.) iz Bad Gasteina bio je prvi moderni liječnik koji se s oduševljenjem dao na proučavanje njezinih medicinskih uputa, koje opisuje kao pravu “šumsku i poljsku ljekarnu”. Po njegovim riječima, njezine upute mogu nadomjestiti odlazak liječniku, te “mogu biti inspiracija, nalazište i dobar nadomjestak za sve koji traže i trebaju pomoć.” Kod Hildegarde je temeljni nauk o četiri “soka” Klaudija Galena koji je u 2. stoljeću bio osobni liječnik cara Marka Aurelija. Galen je govorio da u ljudskom tijelu djeluju četiri soka i ti sokovi moraju biti u ravnoteži. Svaki od njih odgovara jednom elementu: zemlja – crna žuč, voda – sluz, zrak – krv i vatra – crvena žuč. Ako se elementi tj. sokovi ne nalaze u ravnoteži, onda se uravnoteženje postiže pomoću začina. Smatrala je kako su sve namirnice ujedno i lijekovi te ljudi moraju biti svjesni svoje prehrane, a “trebaju jesti mnogo povrća i žitarica, katkad meso, treba biti svjestan onoga što se jede, jesti kad se osjeti glad i dok se ne zasiti”.

Dr. Wighardom Strehlowom vodi Hildegardin centrar smješten na Bodenskome jezeru u malenome mjestu Allensbachu u Njemačkoj. On je zaljubljenik u medicinu sv. Hiledegarde i o njoj govori sljedeće: ‘Njezina se medicina temelji na vjeri u Krista, kristalno jasnom kršćanstvu koje nema apsolutno nikakve veze s ezoterijom i sličnim postupcima.’ Koliko je poznato, ni prije ni poslije Hildegarde iz Bingena nitko nije tako vidio životne temelje kao što je ona u svojim viđenjima to doživjela pišući knjige o teologiji, kozmologiji, medicini… Zato je bila savjetnica carevima, kraljevima, papama i običnom narodu’

Iz Hildegardina se djela može iščitati barem šest zlatnih životnih načela koje bi čovjek trebao slijediti.

Prvo je načelo da su životne namirnice ujedno i lijekovi za život.




Drugo je da za zadržavanje i ponovno uspostavljanje zdravlja valja koristiti proizvode iz prirode.

Treće što bi Hildegarda preporučila jest da se pazi na prirodni ritam spavanja te da se treba gkretati.

Moliti i raditi te uspostavljanje ravnoteže između ta dva načela četvrti je njezin savjet.




Peto, kroz kupke, saune i druge načine potrebno je često čistiti tijelo od otrova koje se nakupljaju.

I šesto, valja preobraziti psihosocijalne nedostatke u duhovnu radost, vitalnost i kvalitetne međuljudske odnose. Čovjek današnjice treba se vidjeti kao cjelovita osoba i kao takav, koristeći prirodne metode, zadržati svoje zdravlje.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.