Pet lijekova protiv tuge svetog Tome Akvinskog!

Autor: Vjera

Lijekovi su se pokazali vrlo učinkovitima...

Svi smo mi ponekad tužni, osjećamo stanje težine koja nas pritišće i otežava nam suživot s drugima. Dugotrajna tuga ako se ignorira vodi do depresije i drugih težih duhovnih stanja i nevjere. Sveti Toma Akvinski, jedan od najvećih crkvenih teologa predložio je pet lijekova protiv tuge koji su se pokazali vrlo učinkovitim u svojoj Summa Theologiae. 

1. Dati samom sebi nešto što volimo. 

Prvi je lijek dopustiti nešto sebi što voliš.  Čak je i Toma Akvinski veliki znao da je čokolada antidepresiv još prije 700 godina. Ali i dozvoliti sebi čašu vina npr. svjestan da je Gospodin naš Isus Krist također sudjelovao na gozbama i slavljima uživao u dobrim stvarima koje život pruža. Pritom se ne misli na opijanje koje Sveto Pismo oštro osuđuje.

2. Plakanje

Drugi lijek Tome Akvinskog je plakanje. Ako je bol zatvorena u nama ona će rasti sve više. Ako je suzama istresemo van, to ublažava našu bol. Kad plačemo puštamo bol naše duše. I Isus je plakao.

3. Podijeli tugu. 

Otvori svoje srce prijatelju. Kad smo tužni sve nam se čini crno i beznadno, a ponekad je jedan poziv prijatelju ili poruka, dovoljna da nam Gospodin preko njega vrati utjehu. Tvoj prijatelj može biti i Isus, otvori mu srce, zatim otvori Božju riječ i On će ti odgovoriti.




4. Gledati u istinu

Potraži uzrok svoje tuge. Ako je uzrok tvoj grijeh, odi na ispovijed, operi se i očisti, vjeruj u Božje milosrđe. A ako je uzrok tuđi grijeh, nepravda ili bol nanesena tebi, gledaj u istinu, pogotovo Božansku istinu – Boga.  Razmatranjem Njegovih obećanja možemo ublažiti bol i primiti sreću i radost – milost opreštanja. Također, istinu o Bogu možemo vidjeti u prirodi, glazbi umjetnosti. Samo promatraj što je sve lijepo Gospodin učinio. To može biti učinkovito protiv tuge.

5. Spavanje i kupanje.




Ovaj savjet možda ne bi ste očekivali od srednjovjekovnog teologa, međutim i Toma Akvinski je znao da su duša i tijelo jedno. Briga za tijelo i odmor mogu ublažiti fizičku bol duše.

Izvor:kath.net

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.