Wikimedia commons

Čupate je, gazite i smatrate korovom, a zapravo je pravo blago s neba!

Autor: I.A.

Ovu biljku treba s punim pravom svrstati u povrće. Radi se o izdašnoj i vrlo ljekovitoj hrani

Tušt, tušanj, tušac, tušnjak i portulak je zvijezda samoniklog bilja i prava riznica omega-3 masnih kiselina. Velika je vjerojatnost da ova biljka raste i u vašem dvorištu – jer, prema statistici, to je najrašireniji “korov” na svijetu. Otporan je na visoke i niske temperature te na sušu, a uspijeva čak i na lošem zemljištu. K tome, besplatna je namirnica i lako dostupna. I to je super vijest jer je odličan izvor antioksidansa, vitamina C, A, B i E te omega-3 masnih kiselina.

Na primjer, jedna zdjelica salate kristalke sadrži 53 mg omega-3 masnih kiselina, dok ista količina tušta sadrži 300 – 400 mg. Dobra vijest je i da je niskokaloričan – 100 g tušta sadrži samo 16 kalorija.

Tušt sadrži i: šest puta više vitamina E od špinata, sedam puta više beta-karotena nego mrkva, 25 mg vitamina C po šalici što je 20% preporučenog dnevnog unosa, magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan.

Tušt je vrlo koristan za mokraćne ili probavne tegobe. Ima antigljivično i antimikrobno djelovanje. Koristan je i kod kožnih bolesti – pozitivno djeluje na akne, psorijazu i opekline.

Tušt je vrlo popularan u mnogim azijskim (Kina), srednjoameričkim (Meksiko) i europskim (Grčka) zemljama, gdje se jede kao zeleno povrće. Ima slankast osvježavajući okus, najsličnije okusu krastavca.  Nema drvenastih dijelova koji su tvrdi i nejestivi. Sve je sočno i ukusno. Tušt je najbolje koristiti sirov. Dok je biljka mlada, možete ga jesti u cijelosti jer je sve sasvim mekano. Pripremate ga kao što i inače pripremate sirove salate. Ako se odlučite na kuhanje, onda ga samo kratko prokuhajte. Možete ga spremati s krumpirom na isti na način kao što radite blitvu. Od ove biljke možete raditi variva, umake, priloge…

Wikipedia

Salata od tušta:

Naberite dosta mladih izdanaka tušta.
Operite tušt, kratko prokuhajte u slanoj vodi, procijedite i stavite u zdjelu.
Dodajte nasjeckani češnjak i prelijte maslinovim uljem i jabučnim octom, posolite i popaprite.
Dobro promiješajte i konzumirajte kao salatu ili prilog.

Napomena: Osobe koje imaju bubrežni kamenac trebale bi izbjegavati portulak, zbog oksalatne kiseline koja se nalazi u njegovom sastavu.

Autor:I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.