BOG BRINE O NAMA: Sveprisutna voćka jedan je od najmoćnijih boraca protiv raka i drugih teških bolesti!

Autor: Zrinka K.

Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

O Bože kako si velik! Sve tvoje voćke, povrće, biljčice i cvjetići, trave i listići, životinje točno znaju što im je činiti, kako se ponašati, čime se hraniti, što stvarati i kako služiti Tebi. Jedino čovjek u cijelom tvom stvaranju često odbija Tvoju brigu, tvoj smisao i ljubav i odlučno želi kroz svijet koračati sam. I kao takav, čovjek često ne vidi tvoju ljepotu, Boga koji vrišti svoje postojanje u svemu stvorenom. Čovjek često ne vidi da jedna mala biljka, jedna mala voćka koju nam je Bog poklonio može riješiti puno naših tegoba i problema i to samo zato što je čovjek sam odlučio otići od smisla. No, unatoč tome, Bog je i dalje tu, čeka da ga primijetimo, vidimo i zatražimo.

Naranča – zvijezda među ljekovitim voćem

Narodna mudrost govori da je sok ovoga voća ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronca. Smatra se da naranče potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. stoljeću i Europa ih je prigrlila. Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta. Njena je ljekovitost toliko opsežna da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga.

Ljekovitost naranče

Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Svaki dan pojedite naranču da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. 

Naranča sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Naranče u sebi imaju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka. Redovito konzumiranje naranče upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva. U soku naranče su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura. Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate. Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje. Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Prati VJERU na FB!

 




 

Autor:Zrinka K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.