Flickr

BILJKA NEPROMIJENJENA 5OOO GODINA! Ne treba pesticide, nije genetski modificirana, a industrija je izbacila!

Autor: I. A.

Radi se o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice

Slatko-orašastog okusa, pir, spelta ili krupnik je jedina žitarica koja čovjeku može osigurati sve potrebne hranljive sastojke jer u idealnom odnosu sadrži ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu.
Ova žitarica nastala je prije pšenice, bez genetskih modifikacija i primjene pesticida. Prvi pisani zapisi o piru datiraju još od prije 5.000 godina p.n.e.

Kako je pšenica zamijenila pri, odnosno krupnik

S razvojem mehanizacije, ekonomije, tržišta, umjesto krupnika se počela na velikim površinama uzgajati pšenica, kao jeftinija, ekonomičnija i lakša za obradu. Pšenica je postala primarna žitarica u ishrani. Kroz desetljeća se moderna pšenica mijenjala kako bi ju bilo lakše uzgojiti i pokositi. To je povećalo prinose i održalo visoku razinu glutena u pšenici kako bi se proizveli komercijalni pekarski proizvodi velikog volumena.
S druge strane, pir je zadržao originalne osobine i nastavlja biti visoko hranjiv i pun okusa. Upravo zbog toga, jer se radi o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice, pir je ponovno došao na polja.

Razlike pira i pšenice

1. Vrlo je otporan na štetočine, tako da se u uzgoju ne upotrebljavaju pesticidi. Njegova ljuska ga štiti od onečišćenja i insekata što, za razliku od drugih žitarica, omogućava uzgajivačima da ne koriste pesticide.

Wikimedia commons

2. Sadrži gluten, koji je topiv u vodi, a kada se zagrije postaje lakše probavljiv, za razliku od glutena iz pšenice.
3. Sadrži više B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9).
5. Sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice.
5. Krupnik je u odnosu na pšenicu bogatiji visoko vrijednim proteinima. Ima veliku količinu jednostavnih i služenih ugljikohidrata. Ovi složeni ugljikohidrati su važan čimbenik za zgrušavanje krvi i stimuliranje imunološkog sustava tijela. Zbog tih složenih ugljikohidrata posebno je koriste sportaši i ostale fizički aktivne osobe.
6. Pir je vrhunski izvor vlakana koji su topivi u vodi, pa se zbog toga znatno lakše probavlja.
7. Od minerala sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena.

Zdravstvene dobrobiti




1. Poboljšava imunitet
Pir jača imunološki sustav čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje. Koristan je u prevenciji zloćudnih bolesti.
2. Regulira rad probave
Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav. Sprječava mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.
3. Smanjuje rizik od dijabetesa
Povoljno djeluje i na zdravlje srčano-krvožilnog sustava jer se smatra da su mnoge bolesti tog sustava povezane upravo s inzulinskom rezistencijom.
4. Pomaže pri mršavljenju i smanjuje kolesterol
Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi.

Max pexel

5. Daje snagu i energiju
Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona.
6. Čuva zdravlje kosti i zubi
U kombinaciji s namirnicama koje sadrže veće količine kalcija (mliječni proizvodi, orašasti plodovi), pir može spriječiti nastanak osteoporoze i propadanja zubi.
7. Njeguje kožu i kosu
Vitamini B kompleksa, bakar i cink iz pira pridonose ljepoti kose, dok željezo jača korijen kose i sprečava njezino ispadanje.

 




Autor:I. A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.