foto: wikimedia

BORBA JE ŽESTOKA, PAPA UPOZORIO NA PRIZIV SAVJESTI: ‘Život je svet, a savjest ne možete ušutkati’

Autor: Vjera

Nikad aktualnije poruke Pape usred borbe života nasuprot pobačaja, a koja trenutno zbunjuje svijet

Papa Franjo pohvalio je pred cijelim svijetom pro-life događaj u Rimu i ponudio komentare braneći dostojanstvo života u nedjelju. Scegliamo la vita (Izaberimo život), skup 21. svibnja  afirmirao je dostojanstvo ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Papa je pozdravio sudionike tog događaja nakon molitve na Trgu sv. Petra u Rimu.

“Zahvaljujem vam na vašoj predanosti u promicanju života i obrani prigovora savjesti, koji se često pokušava ograničiti”, rekao je Papa.

“Priziv savjesti se nerijetko pokušava ograničiti”, primijetio je Papa. “Nažalost, posljednjih godina je do došlo do promjene općeg mentaliteta i danas smo sve skloniji mišljenju da je život dobro kojim raspolažemo, da možemo birati manipulirati, rađati ili umrijeti kako hoćemo, kao ishod individualnog izbora. Sjetimo se da je život Božji dar! Ono je uvijek sveto i nepovredivo te ne možemo ušutkati glas savjesti”, naglasio je papa Franjo.

Pro-life komentari pape Franje uslijedili su nakon što je ponudio razmišljanje o Isusovim riječima učenicima na Posljednjoj večeri u nedjeljnom evanđelju čitajući iz Ivana: “Mir vam ostavljam; mir vam svoj dajem.” Sveti Otac je rekao da „nitko ne može drugima ostaviti mir ako ga nema u sebi, ističući da mir na koji Isus misli dolazi od Duha Svetoga i da je „Božji dar“.

Komentari pape Franje koji brane život dolaze i u trenutku kada se najviši sud u Sjedinjenim Državama približava mogućem poništenju presude Roe protiv Wadea, značajne odluke iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Početkom svibnja, novinska kuća Politico objavila je nacrt mišljenja Vrhovnog suda koji je pokazao da je sud spreman poništiti ovaj slučaj.




Ubrzo nakon curenja informacija, zagovornici pobačaja počeli su prosvjedovati na sudu, ispred kuća sudaca, pa čak i u katoličkim crkvama diljem zemlje. Poduzete su dodatne sigurnosne mjere kako bi se zaštitili suci i sam sud, jer je nedavno podignuta ograda oko suda.

Međutim, ako Roe bude poništen, pobačaj neće biti zabranjen u cijeloj zemlji. Slučaj pobačaja iz Mississippija koji se razmatra, Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, dao bi državama isključivo pravo da donose zakone o pobačaju.

Ipak, neke države imaju “zakone o pokretaču” koji automatski zabranjuju pobačaj ako se Roe poništi, zbog čega su zagovornici pobačaja užasnuti a borba oko života se intenzivira. Poruke navodno katoličkih političara šokiraju svijet toliko da je prije nekoliko dana nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone zabranio primanje svete pričesti predsjednici Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi zbog njezina stava o pobačaju.




Naime, Pelosi, koja se javno deklarira kao katolkinja, također javno izražava svoje afirmativne stavove o pobačaju, a sukladno svojoj političkoj poziciji nastoji i da se tzv. “pravo na pobačaj” još čvršće ugradi u američko zakonodavstvo.

Nadbiskup Cordileone u pismu koje je poslao Pelosi, a koje je objavljeno u petak, obznanio je svoju odluku koju je donio nakon što je Pelosi već tražio da ili prestane javno zagovarati “pravo na pobačaj” ili da se prestane javno izjašnjavati kako katolkinja i pričešćivati. Ovo pismo, pišu američki mediji označava eskalaciju desetljeća duge napetosti između Rimokatoličke Crkve i liberalnih demokratskih političara oko pobačaja.

Zbog toga su izjave pape Franje koji je pobačaj u više navrata proglasio ubojstvom, a izvršitelje plaćenim ubojicama, više nego velika potpora borbi oko onog najsvetijeg među nama – života malenih.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.