Evo kako se izliječiti pomoću najljekovitijeg i svima dostupnog cvijeta na svijetu!

Autor: Z. K.

U kupki njezina cvijeta možete se kupati, njenim mirisom možete se oplahivati. Ona smiruje i daje nadu, liječi rane i oduševljava!

Ružu nazivaju kraljicom cvijeća. Zemlja porijekla ruže je Kina, odakle je prenesena u druge azijske zemlje, a potom preko Bliskog istoka u Europu. Njena ljekovitost zapisana je od davnina. Ruža osvaja ljepotom sve koji ju vide. Toliko je skladna, mirisna i prelijepa da je stotinama godina izuzeno cijenjena i uvijek je predmet divljenja. No, povijest se ruži ne divi samo zbog njezine ljepote i mirisa već zbog njene ljekovitosti koja je nevjerojatna. Ruža liječi čak i one koji ju samo gledaju a njezine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari.

Čaj od cvijeta ruže koristi se uvijek kada je potreban prirodni način liječenja. Izvanredno je sredstvo za grgljanje kod bolesti grla, upale i otoka glasnica. Njime se može ispirati nos kod teških prehlada, a učinkovito regulira crijevnu mikrofloru poremećenu uzimanjem antibiotika. Primjenjuje se i u ginekologiji kod pojave bijelog pranja. Ružin čaj čisti jetru, poboljšava njezin rad i jača živce, a samim tim osigurava miran san. Kupanje u ružinoj kupki blaži nadražaje kože, posebno na mjestima zahvaćenima ekcemom. Zato postoji izreka: “Kada koža prži, obrati se ruži.” Od ružinih latica pripremaju se i kupke za smanjenje reumatskih bolova. Ljekovitost ružina cvijeta bila je poznata i Aviceni. On ga je koristio u liječenju tuberkuloze pluća.

I znameniti francuski travar Maurice Messegue, u svoje vrijeme osoba svjetskoga glasa, najviše je zagovarao liječenje ružama. U Europi poznat bugarski travar Dimitar Karaivanov sastavio je recept za izradu ružina octa. Prema njegovim uputama, 125 g svježih latica ruže treba preliti jednom litrom kvalitetna bijeloga vinskog octa i ostaviti da odleži devet dana. Ocat je upotrebljiv za obloge i umivanje kod oštećenog tena. Posebno se pokazao učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog podrijetla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

Latice ruže koriste se u liječenju

-kože (i to sa ružinim uljem – raznih ekcema, kod crvenog vjetra, kod osjetljive, stare i suhe kože, opeklina itd.)

– srca (srčani tonik za jačanje, staračko srce, slabo srce)

– jetre (pročišćavanje, žutice, detoksikacije jetre)




– krvi (pročišćavanje), krvarenja (homeostatik)

– pluća (svih prsnih bolesti, za jačanje pluća kod rekonvalescenta, starijih osoba, tuberkuloze, raznog krvarenja pluća)

– kod nesvjestice, melankolije




– prejake – obilne menstruacije (adstrigentno djelovanje), vaginitisa, kao vaginalni tuš kod ženskih bolesti (bijelog pranja, jakog krvarenja)

– glavobolje, vrtoglavice

– prehlade (za znojenje)

– začepljenog nosa

– proljeva – dizenterije (antidiaroik)

– crijeva (poremećaj u crijevnoj flori – odnos bakterija vrenja i truljenje – uravnotežuje i obnavlja)

– usne šupljine (afte, gljivice), grlobolje

– gihta

– bolesti očiju (ispiranje, konjuktivitis, raznih iritacija oka itd.)

– želite li se osjećati bolje pomirišite ružu u cvatu

Čaj od ruže

Ružin čaj pripravlja se tako da se jedna čajna žličica ružinih latica prelije s dva decilitra uzavrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 minuta. Zatim se procijedi, zasladi medom i pije pola sata prije jela.
Onima koji su – prekomjernim uzimanjem antibiotika – uništili crijevnu floru, preporučuje se temeljita kura ružinim čajem (tri puta dnevno, prije glavnih obroka, popiti po dva decilitra ružina čaja).

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.