foto: screenshot/youtube

Blagdan je Gospe od sedam žalosti, evo koje izvanredne milosti po njima možeš primiti

Autor: Z. K.

Častimo Gospu Žalosnu ili Mariju od sedam žalosti . U ovom danu prisjećamo se sedam teških trenutaka Marijina života:

1. Šimunovo proročanstvo u hramu da će joj „mač probosti dušu“
2. Bijeg s djetetom Isusom u Egipat,
3. Traženje izgubljenog dječaka Isusa u hramu,
4. Susret s Isusom na križnom putu,
5. Boli dok su Isusa pribijali na križ,
6. Skidanje Isusa s križa („Pietà“),
7. Isusov pogreb

Umjetnici prikazuju Mariju u suzama, sa sedam mačeva koji joj probadaju srce ili sedam medaljona s prizorima sedam žalosti oko njezinog lika. Pobožnost prema Gospinim žalostima ima svoj biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji: “A tebi će samoj mač probosti dušu” (Lk 2, 35). Te riječi naviještaju Kristovu muku, a budući da nitko s Isusom nije tako blizak kao njegova Majka, nikoga kao nju neće potresti njegova muka.


Nadbiskup Kutleša: ‘Potvrđeno je da je ova slika Gospe plakala ljudskim suzama, evo zašto plače’

Dana 15. rujna katolici očituju svoj vjerski žar prema Gospinim žalostima molitvom boli Marijinih.

Pobožnosti  Marijinoj žalosti, Isusova obećanja

I također molitvom proizašlom iz stare tradicije Zdravo Marijo Žalosna, koja ide ovako:

“Bog te sačuvao, Marijo, puna si boli; Isus raspeti je tobom. Dostojna si da te žale među svim ženama i vrijedno je da plačemo i žalimo Isusa, blagoslovljeni plod utrobe tvoje. Sveta Marijo, Majko Raspetoga, daj suze nama raspinjačima tvog Sina, sada i na času naše smrti. Amen”

Simeon Metafrast iz 10. stoljeća tvrdi da je Marija bila prisutna od posljednje večere do Kalvarije uz Isusa i da je kao majka proživljavala nesnosnu bol.
Doménico María Marchesse u svom “Marijinom dnevniku” poziva se na drevnu tradiciju prema kojoj je pobožnost Marijine žalosti započela još u apostolsko doba.

Piše da su Marijine žalosti i njezini česti posjeti Svetim mjestima muke nakon kalvarije, bili su stalni povod za razmišljanja evanđelista svetog Ivana, koji je petnaest godina bio sin čuvar Majke Isusove.

I nekoliko godina nakon Marijine smrti, dok je apostol još plakao, ukazao mu se naš Gospodin u pratnji njegove Majke.
I čuo je da je Blažena Djevica od svog Sina tražila posebnu milost za sve one koji vjerno obilježavaju Boli koje je pretrpjela.

Gospodin je pristao na zahtjev svoje Majke, otkrivajući da će poklonicima boli Njegove Presvete Majke udijeliti četiri posebne milosti.

1. Oni koji prije smrti zazovu Presvetu Majku u ime njene boli, zadobit će savršeno kajanje za sve svoje grijehe, što je milost koja spašava o pakla. >>>više na vjera.hr

Isusova posebna milost čovječanstvu: ‘Što god Me ljudi zamole u ime suza moje Majke, s ljubavlju ću ih uslišati’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.