FOTO: Guliver image/AP Photo/Michael Probst

Biskupi imaju novi naputak za vjernike: Za ovu političku opciju ne smiju glasati

Autor: Dnevno.hr

Njemački katolički biskupi pozvali su u četvrtak svoje vjernike da se suprotstave “ekstremno desnom nacionalizmu” nazivajući takvu politiku protivnom temeljnim kršćanskim vrijednostima. “Populistički nacionalizam nespojiv je s kršćanskom slikom Boga i čovjeka”, stoji u zajedničkoj deklaraciji koju je u četvrtak u Augsburgu predstavio limburški biskup Georg Bätzing kao čelnik Njemačke biskupske konferencije (DBK).

Inače, zjava dolazi s porastom navodne zabrinutosti u Njemačkoj zbog toga što su krajnje desne političke snage, pogotovo stranka Alternativa za Njemačku (AfD), u zamahu. Potpora AfD-u znatno je porasla u anketama tijekom prošle godine. “Desničarske ekstremističke stranke i one koje su na rubovima ove ideologije ne mogu biti mjesto političkog djelovanja za kršćane i njihova izbora”, rekao je.

Foto: Guliver Image

Pozvali i druge

Biskupi su također objavili da je sudjelovanje u krajnje desnoj politici – a posebno bilo koji oblik rasizma ili antisemitizma – nespojivo s pripadanjem Katoličkoj crkvi. “Apeliramo na naše sugrađane, uključujući i one koji ne dijele našu vjeru, da odbace politiku krajnje desnice. Tkogod želi živjeti u slobodnom i demokratskom društvu ne može prihvatiti ovakve ideje”, istaknuo je Bätzing.

Naglasio je da je neophodno da Katolička Crkva zauzme jasan stav s obzirom na to da ankete pokazuju da AfD vodi u trima istočnim njemačkim pokrajinama uoči saveznih parlamentarnih izbora ove jeseni. Biskupi su rekli da AfD “oscilira između istinskog desnog ekstremizma” i nešto manje radikalnog “desničarskog populizma”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.