Bile su skrivene 1600 godina! Hrvat Crkvi predao čudesne relikvije, svijet ih je mogao vidjeti

Autor: Vjera

Nakon 16 stoljeća skrivanja, bile su dostupne za hodočansike

Sveti ogrtač svetog Josipa, jedinstvena je relikvija Isusova zemaljskog oca.  Ove je godine putovao od crkve do crkve u Rimu nakon što je 16 stoljeća proveo u starorimskoj bazilici.

Plašt, za koji predaja kaže da ga je sveti Jeronim (dalmatinac) u 4. stoljeću donio iz Svete zemlje u Rim, prati i još uvijek šareni veo za koji se smatra da je pripadao Djevici Mariji. Obje su relikvije bile skrivene u rimskoj bazilici Svete Anastazije više od 1600 godina, sve do 2020. U čast godine svetog Josipa, koja završava 8. prosinca, Rimska biskupija dopustila je dvjema relikvijama obilazak katoličkih župa po gradu Rimu. Tako su se od 2. do 8. prosinca Rimljani i hodočasnici mogli zaustaviti u maloj bazilici kako bi se pomolili pred relikvijama, izloženim za štovanje u staklenoj vitrini optočenoj zlatom i draguljima.

U gornjem dijelu relikvijara nalazi se komad Marijina plašta, dok je u donjem sanduku ogrtač sv. Josipa.

Daniel Ibáñez/CNA

Devetnica svetom plaštu

Ogrtač svetog Josipa je inspiracija i  za Devetnicu Svetom plaštu. Devetnica se obično moli tijekom devet uzastopnih dana, ali neki ljudi ovu devetnicu mole 30 dana.

Jedna kraća verzija ove doista predivne molitve glasi ovako:

„O, slavni Patrijarše, sveti Josipe, tebe koji si od Boga izabran, iznad svih ostalih, da budeš zemaljski poglavar Svete Obitelji, molim  da me prihvatiš u nabore svog svetog ogrtača, da budeš čuvar i zaštitnik moje duše, moje obitelji, župe i svijeta. Od ovog trenutka te biram za svog oca, zaštitnika, i pomoćnika – i molim te da me staviš pod svoju brigu – moje zdravlje i dobrobit, moju vjeru, moj život i moju smrt.” Gledaj me kao jedno od svoje djece; brani me od svake štete i od mojih neprijatelja – nevidljivih ili na drugi način. Pomozi mi uvijek u svim mojim potrebama; utješi me u gorčini života, a posebno u času moje smrti. Reci za mene samo jednu riječ Božanskom Spasitelju, kojega si bio dostojan držati u svom naručju, i Mariji, svojoj Zaručnici. Traži, molim te, one blagoslove koji će me dovesti do Isusa. Uključi me među one koji su ti dragi i pokušat ću se pokazati dostojnim svega što znam da ćeš učiniti. Amen.”

Predaja i svjedočanstvo

Postoji i jedna drevna predaja koja otkriva podrijetlo svetog ogrtača kao relikvije. Prema priči, sveti Josip je otišao na planinu Hebron, gdje je namjeravao kupiti građu za svoje stolarske radove, ali je imao samo oko polovicu novca koji mu je trebao. Njegova supruga, Djevica Marija, predložila je Josipu da plašt koji mu je darovala na dan njihova vjenčanja da prodavaču drva kao zalog da će platiti ostatak novca koji je dugovao.




Prodavač, po imenu Ishmael, bio je škrt čovjek, pa je isprva protestirao, ali je na kraju odlučio prihvatiti ogrtač.

Ispostavilo se da je Ishmael već neko vrijeme patio od čira na očima i da nije mogao pronaći lijek. Ali dan nakon što mu je sveti Josip dao plašt, probudio se izliječen. Ishmaelova žena, koja je bila tvrda žena, teškog temperamenta, također se probudila tog jutra preobražena u blagu osobu.

Najbolja krava prodavača drva također je izliječena od bolesti kada je ogrtač držan preko nje, a nakon što je primio ove darove, Ishmael je odbio rastati se od njega. Oprostio je dug i osigurao Josipu i Mariji sva besplatna drva koja su im trebala od tog trenutka nadalje. Prema priči, Ishmael i njegova supruga posjetili su i Svetu obitelj u Nazaretu, donoseći im darove, a tada im je Djevica Marija rekla da će Bog blagosloviti svakoga tko se stavi pod plašt njezina muža, svetog Josipa.




Izvor: catholic news agency

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.